Solsona i Cardona promouran espais de reflexió conjunta per a la innovació empresarial i social

Última revisió 16-11-2020 23:22
14/03/2016

El Fòrum del Talent, que arrenca el dia 30, consistirà en una sèrie de conferències amb debat posterior, tallers participatius i taules rodones fins al novembre.

El proper dia 30 a Cardona es donarà el tret de sortida a un nou projecte de l'Agència de Desenvolupament Local, el Fòrum del Talent Solsona i Cardona. És la iniciativa amb què ajuntaments i associacions empresarials aspiren a crear espais de reflexió conjunta dels sectors públic i privat, oberts a tota la ciutadania, per generar idees al voltant de la cooperació i la innovació tant empresarial com social. Aquest matí l'han presentat en roda de premsa els alcaldes solsoní i cardoní, David Rodríguez i Ferran Estruch, la directora de l'Agència, Glòria Domínguez, i els presidents d'Empresaris per al Solsonès, i l'Associació d'Empresaris de Cardona, Miquel Àngel Montaner i Ramon Vilajosana, respectivament.

Parlar d'economia no ho han de fer només les empreses, sinó també les entitats socials i la ciutadania en general". D'aquesta premissa, que ha posat de relleu Glòria Domínguez, neix el Fòrum del Talent Solsona i Cardona, que arrenca a final de mes a Cardona amb una conferència a càrrec de l'economista i activista Arcadi Oliveres. Consistirà des d'ara fins al novembre en un total de vuit conferències amb ponents de reconegut prestigi i amb un debat posterior repartides entre les dues poblacions, sis tallers participatius de format més reduït i dues taules rodones on s'exposaran experiències de cooperació del territori. Les convocatòries es repartiran en dos blocs, un que s'estendrà fins al juliol i un altre de setembre fins a novembre.

Nous paradigmes
Per a l'alcalde de Solsona, "la política social i la política econòmica s'han tractat durant massa anys de manera diferenciada. A través del Fòrum del Talent volem fer-les confluir". I és que es tracta de dissenyar conjuntament el model de desenvolupament que es vol per al futur del territori, "conscients de l'esgotament del sistema actual", tal com han manifestat Ferran Estruch i Ramon Vilajosana. El batlle cardoní ho qualifica el Fòrum com "un espai de debat per remoure consciències i construir un model alternatiu". "Som ambiciosos i arriscats, tal com ja vam demostrar creant l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona", afegeix.

El rerefons del Fòrum del Talent, que importa experiències desplegades anteriorment amb el mateix nom a l'Anoia i al Montsià, és la creació de xarxes amb associacions professionals i no professionals que tenen incidència en el desenvolupament local. Es parteix de la idea que la cooperació pot donar fruit a possibilitats de treball conjunt o idees noves per a un model de desenvolupament local que garanteixi la millora de la qualitat de vida dels habitants del territori. Les temàtiques del cicle posaran el focus en les actituds i els valors, la cooperació, l'economia social, la cohesió social i la millora del treball en equip. Els seus eixos seran les idees de col·lectivitat i de transformació social.

Suport tècnic de L'Arada
L'execució tècnica d'aquest projecte es duu a terme des de l'Agència i la cooperativa L'Arada, amb experiència en dinàmiques participatives i de desenvolupament comunitari. Així mateix, els representants institucionals han agraït avui la confiança del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), sense el finançament del qual no hauria estat possible aquesta iniciativa -en el marc dels programes de suport al desenvolupament local-, i el suport de la Diputació de Barcelona i dels consells comarcals del Bages i el Solsonès.

Les ponències, obertes a tothom, es duran a terme un cop al mes els dimecres a les vuit del vespre de forma alternada entre els dos municipis. A Solsona tindran lloc al saló de les Homilies d'Organyà de la Biblioteca Carles Morató, mentre que a Cardona es faran al Centre Cívic/Casal de Joves. De les vuit conferències, dues encara s'han de determinar, ja que es vol deixar la porta oberta a decidir-les conjuntament amb els participants a les sessions anteriors, en funció de les temàtiques que es consideri interessants de tractar. En qualsevol cas, segons explica la directora de l'Agència, "les conferències, amb idees inspiradores, són l'excusa a partir de la qual volem que es generi debat".

El món educatiu, "imprescindible"
Els tallers participatius, amb un format molt més reduït, per a una vintena de persones, es repetiran a ambdues poblacions, sempre els dimecres de tres a cinc de la tarda i en centres educatius. L'emplaçament no és casual, atès que tot i ser oberts a tothom, es busca la implicació en especial dels estudiants i professors, com a "part imprescindible per definir el model social i econòmic del futur del territori", un dels aspectes que ha destacat avui Miquel Àngel Montaner. Les dates d'aquestes sessions estan pendents de confirmació.

Aquest procés té com a antecedent, a Solsona, les xerrades i tallers participatius que es van dur a terme entre el 2012 i el 2013 al marc de Solsona Co per dissenyar el Pla director de promoció econòmica de Solsona, 2012-2022. Precisament un dels projectes als quals va donar fruit el Solsona Co va ser la cooperació publicoprivada i del territori que va desembocar l'any passat en la creació de l'Agència de Desenvolupament Local.

CLIQUEU AQUÍ PER ACCEDIR AL PROGRAMA D'ACTIVITATS DEL FÒRUM DEL TALENT

"