Presentació del llibre "L'Aleman" a la Muntanya de Sal de Cardona

Última revisió 16-11-2020 23:14
14/05/2013

El proper divendres dia 17 de maig, a les 20.00h tindrà lloc a l'edifici de la maquinària industrial del pou miner Maria Teresa del recinte Mina Nieves (1929 - 1990), l'acte de presentació del darrer llibre de l'escriptor cardoní Jordi Santasusagna, "L'Aleman" (Editorial Alrevés).

L'obra se situa en el temps i espai, als anys de funcionament de la Mina de Potassa de Cardona gestionada per Unión Española de Explosivos (UEE). D'aquí que l'espai escollit per la presentació del llibre sigui l'emblemàtic edifici que conté la maquinària del pou d'extracció del mineral, considerada avui una veritable joia de l'arqueologia industrial.

A l'acte intervindrà l'Alcalde de Cardona i President de la Fundació Cardona Històrica, Ferran Estruch, el director de l'editorial AlRevés, Josep Forment, l'autor del llibre, Jordi Santasusagna i Àlex Tripiana de Fundació Cardona Històrica. L'acte està organitzat conjuntament per l'editorial Alrevés i la Fundació Cardona Històrica.

La presentació, oberta a tothom i gratuïta clourà amb una visita a la Muntanya de Sal on hi haurà copa de cava i música en directe. Allà tindrà lloc un diàleg amb l'autor, signatura de llibres i intercanvi d'impressions.


Sinopsi de l'obra

En Raymond Bauer, "l'Aleman", és un desertor de l'exèrcit nazi que, acabada la Segona Guerra Mundial, arriba a una pròspera explotació minera catalana. Aquí és rebut amb honors per les autoritats franquistes i els directius d'Unión Española de Explosivos, que no dubten en oferir-li un lloc entre els seus. En Vicenç Santacreu és un noi de quinze anys, malaltís i instalolat en la misèria de la seva família, que el 1948 aconsegueix la primera feina a La Companyia, la fàbrica de la mina de Cardona.

Basat en una cas real, "L'Aleman" narra la història de dos mons propers i llunyans alhora: el de les classes benestants i el dels treballadors. Uns preocupats pel poder i les aparences, els altres, senzillament, per aconseguir menjar cada dia. Uns vivint amb el luxe dels seus xalets, i els altres, en la foscor dels carrers de La Coromina dels anys quaranta. Dues realitats que cololideixen violentament, i amaguen un inconfessable i obscur rerefons.