La Festa de la Sal de Cardona s'internacionalitza i comptarà amb Wieliczka (Polònia) com a vila convidada

Última revisió 23-05-2024 09:01
18/05/2024

La vila polonesa destaca per tenir una de les mines de sals més importants d’Europa.

El Dret d’aimines pren protagonisme com a valor històric de la vila, a més de la vintena de propostes culturals, de patrimoni i gastronomia que se li sumen a la Festa

 

Tot a punt per la nova edició de la Festa de la Sal de Cardona, que se celebrarà el cap de setmana de l’1 i 2 de juny en la seva quarta edició. L’objectiu de la festa és celebrar els orígens històrics de la vila i promocionar-la a través de la sal com a fil conductor. Com a novetat, aquest any es rememora el Dret d’aimines, recollit a la Carta de Poblament atorgada a Cardona pel comte Borrell II i que recull el dret dels veïns de la vila a quedar-se amb la sal que els dijous podien arrencar del salí amb unes mesures anomenades aimines. Per commemorar aquest dret es repartiran gratuïtament i de forma simbòlica uns saquets de sal cardonina després de l’acte institucional.

Fa tres anys es va fer un canvi de paradigma, passant de la popular “Fira Medieval” a la “Festa de la Sal”, al voltant de tres eixos:  el patrimoni, la cultura i la gastronomia, amb una programació pensada per a tots els públics.

Wielieczka,  la catedral subterrània de la sal de Polònia

Les mines de sal de Wieliczka es troben a l'àrea metropolitana de Cracòvia i són Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Han estat explotades sense interrupció des del segle XIII, i encara avui dia segueixen produint sal de taula. La seva profunditat és de 327 metres i la seva llargària supera els 300 quilòmetres. Reben el sobrenom de la catedral subterrània de la sal de Polònia.

L’1 de juny al migdia s’inaugurarà una exposició al Parc Cultural de la Muntanya de Sal sobre el jaciment i les mines de sal polonesa de Wielieczka que serà visitable fins a l’octubre.

A les set del vespre, l’Auditori Valentí Fuster acollirà una conferència-sessió científica amb la participació del Geoparc de la Catalunya Central i l’Institut de Recerques envers la Cultura (IREC) al voltant de la geologia i l’arqueologia de la sal a la localitat polonesa.

Durant tot el cap de setmana, la vila polonesa tindrà un estand propi, a la plaça de la Fira, de promoció del Museu de la Sal de la localitat i activitats diverses, així com la venda de la seva pròpia sal.

La Sal de Cardona també serà protagonista i es podrà adquirir pel consum humà a l’estand de la Fundació Cardona Històrica.

Una extensa i variada programació

El tret de sortida de la programació cultural i festiva serà el dissabte, 1 de juny. A les deu del matí es farà, a la Vall Salina, una ruta amb marxa nòrdica i senderisme. Seguidament, a les dotze del migdia, un quintet de músics de jazz, “MiratJazz de Nova Orleans”, farà un recorregut itinerant musical pel centre històric.

De cara a la tarda, hi haurà una cercavila i ballada de Gegants a càrrec de Geganters i Grallers de Cardona, una visita adreçada a la mainada al Museu de Sal Josep Arnau, una conferència a la parròquia sobre “La muntanya de Sal de Cardona en l’imaginari romà” i altres propostes festives de circ, teatre i música itinerant. Ja al vespre i nit, a partir de les 9, “La Percuteria” amenitzarà una batucada pel centre històric i que donarà pas als concerts de “La Troupe” i “DJ Jero”, a la Fira de Baix.

En l’eix de patrimoni, tant al matí (11.30h) com a la tarda (17.30h), s’oferirà una visita guiada al casal Graells que comptarà amb un tast de vins de la DO Pla de Bages amb les explicacions de la sommelier Anna Castillo. Per aquesta activitat, que té un preu de 10 euros, caldrà comprar tiquet a cardonaturisme.cat.

Més programació

De cara a diumenge, 2 de juny, es celebrarà l’acte institucional de lliurament del Saler d’Or i la moneda de pagament del Dret d’aimines i que comptarà, seguidament, amb la representació del dret d’aimines a càrrec d’Udurae amb l’espectacle “Ai, mina” a la Fira de Baix.

Al migdia, a la plaça del Mercat, hi haurà un espai gastronòmic de degustació de còctels, vins del territori i tapes amb producte local cardoní i un concert-vermut a càrrec del grup “Casiotone’s Brothers”. Al centre històric, i de manera itinerant, hi haurà un espectacle de teatre i una visita guiada per entendre el vincle de la vila amb la sal.

De cara a la tarda, i com a cloenda de la Festa, l’Escola de Música Musicant oferirà un concert a la Fira de Baix, seguit d’un espectacle de màgia a càrrec de Magic Pol, a la plaça Mercat, i que acabarà amb un concert de Zebrass a la Fira de Baix.

Comerç i gastronomia al carrer

A més, durant tot el cap de setmana s’habilitaran dues tasques a càrrec de les penyes Barreres i La Corneta a la Fira de Baix. També els comerciants locals trauran parada als carrers del centre històric, i al passeig de la Fira hi haurà diverses parades d’artesania de diferents sectors.

L’alcalde, Ferran Estruch, ha destacat l’aposta per estendre la Festa de la Sal “a un nivell internacional”, referent a la vila convidada de Polònia, històricament vinculada a l’explotació de la sal, i ha posat en valor l’espai gastronòmic que “promociona i potencia el producte local i de proximitat”.

El director de la Fundació Cardona Històrica, Francesc Ponsa, ha posat en valor “el treball conjunt a l’hora de potenciar el relat de la sal com a marca turística, gastronòmica i cultural de Cardona”. Així mateix, ha reivindicat la qualitat de la Sal de Cardona com a producte gourmet: “Ens estem posicionat al mateix nivell que les sals de Wielieczka (Polònia) i Añana (Euskadi), presents a les darreres edicions de la Festa de la Sal”.

*Podeu consultar el programa de la Festa de la Sal a la pàgina web de l’esdeveniment: https://www.festadelasal.com i a través dels canals oficials.

 

-
Presentació Festa Sal 2024