La Col·legiata de Sant Vicenç ja és Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea

Última revisió 16-11-2020 23:25
25/10/2016

La localització del mític rodatge de Campanades a mitjanit esdevé símbol permanent d'homenatge a Orson Welles

Aquest passat dissabte 22 d'octubre, la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona va rebre el títol de Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea per haver estat un dels escenaris del rodatge de Chimes at Midnight (Campanades a mitjanit), considerada una de les millors pel·lícules d'Orson Welles.

Per escalfar motors el divendres es va projectar la pel·lícula al teatre Els Catòlics presentada per Isona Passola, presidenta de l'Acadèmica del Cinema Català, i Fred Muller, un dels muntadors del film.

Dissabte, l'acte va començar amb els parlaments de Ferran Estruch, alcalde de Cardona, Antonio Saura, vicepresident de la Junta directiva de la European Film Academy, Isona Passola, presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català i Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya, seguit de la descoberta d'una placa commemorativa a l'interior de la Col·legiata per deixar constància permanent del seu valor simbòlic i patrimonial.

En acabar, el grup de clarinets de la Banda de Música de Cardona va interpretar diverses peces musicals del món del cinema, i seguidament, el director de la Filmoteca, Esteve Riambau, especialista en l'obra wellesiana, va fer una conferència sobre el rodatge de la pel·lícula.

A l'acte hi van assistir representants de l'Ajuntament de Cardona, Acadèmia del Cinema Català, Filmoteca de Catalunya i Agència Catalana del Patrimoni Cultural. També va comptar amb la presència d'acadèmics i representants del sector i de les institucions participants com Juanjo Puigcorbé, Diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Francisco Vargas, director de l'àrea de l'Audiovisual de l'ICEC i la directora dels Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya Central, Maria Àngels Blasco i Rovira, i membres de la Barcelona Film Commission.

Entre els convidats a l'acte també en van destacar els muntadors de la pel·lícula, Elena Jaumandreu i Frederick Muller, i Sílvia Muntané, la perruquera cardonina que va participar al rodatge. A l'acte del reconeixement hi va ser present també un capgròs d'Orson Welles - Falstaff, realitzat per Dani Garrido de Creacions Tallaferro, regal de l'Acadèmia del Cinema Català a la vila de Cardona.

La Col·legiata de Sant Vicenç es converteix així en el primer espai emblemàtic per a la cinematografia europea situat a l'Estat espanyol. Altres espais que han rebut aquest reconeixement són entre altres el Centre Bergman a Fårö, la casa dels germans Lumière a Lió, les escales d'Odessa de la pel·lícula El cuirassat Potemkin o la Noria gegant de Viena, el Riesenrad del Prater, escenari d'una altra pel·lícula inoblidable interpretada per Orson Welles, el Tercer Home.

L'objectiu de la distinció Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea" és assenyalar espais i localitzacions cinematogràfics de naturalesa simbòlica de gran valor històric, preservar-los i protegir-los no només pels presents sinó per a les futures generacions, tal i com fa la UNESCO amb el patrimoni natural i cultural mundial.

Amb motiu d'aquest nomenament es podrà veure una exposició de 15 fotografies de Colita, d'Orson Welles a Cardona, fins al 2 de novembre a la col·legiata.

La reunió anual dels acadèmics europeus

En motiu d'aquest acte, una desena de cineastes europeus, membres de la Junta directiva de l'EFA presidida per la directora polonesa Agnieszka Holland, es van desplaçar a Cardona per celebrar-hi la seva reunió de Junta directiva anual de tardor al Parador de Cardona i prendre part en els diferents actes que han tingut lloc aquest cap de setmana d'octubre. La comitiva estava encapçalada per la seva directora, la periodista i productora Marion Döring. A més dels productors Mike Downey i Antonio Saura, vicepresidents de la Junta directiva, hi van ser altres membres d'aquesta Junta, com els productors Helena Danielsson, Dagmar Jacobsen i Rebecca O'Brien, la guionista i directora Ángeles González-Sinde, els directors Marek Rozenbaum i Krzysztof Zanussi, la gestora cultural Àngela Bosch i la representant d'artistes Vanessa Hennemann.

"