El pregó institucional dóna el tret de sortida de la Festa Major de Cardona

Última revisió 16-11-2020 23:20
07/09/2015

El divulgador musical Ramon Gener, especialista en el món de l'òpera i amb arrels cardonines, serà l'encarregat de pronunciar el pregó institucional de la Festa Major de Cardona que se celebrarà els propers dies 12, 13, 14 i 15 de setembre.

L'acte, que és obert a tothom, se celebrarà demà dimarts, 8 de setembre, a les 20:30 hores al saló de sessions de l'Ajuntament de Cardona i marca l'inici de la festa gran de la vila ducal. L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, presidirà l'acte acompanyat de la corporació municipal i el pregoner de Festa Major.

Ramon Gener s'afegeix a la resta de personalitats que en han realitzat el pregó institucional de la Festa Major de Cardona: el periodista Lluís Foix (2002), el bisbe Josep M. Guix (2003), l'oceanògrafa Josefina Castellví (2004), el cardiòleg, Josep Corrons (2005), l'historiador i polític Joaquim Ferrer (2006), el físic Josep Enric Llebot (2007), el diplomàtic Joaquín Piriz (2008), la geòloga Montserrat Torné Escasany (2009), el periodista Gonçal Mazcuñán (2010), el doctor Ramon Estruch (2011), el doctor Valentí Fuster (2012), el tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana (2013) i la productora, guionista, directora de cinema i presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola l'any passat.

Ramon Gener, apassionat de la música amb arrels cardonines
Ramon Gener, nascut a Barcelona és fill de pares cardonins -el pare de Cal Bonany i la mare de Cal Santa Llúcia- va estiuejar a Cardona fins a la seva joventut. És Llicenciat en Humanitats i en Ciències Empresarials i va començar la seva formació com a músic estudiant piano al Conservatori del Liceu i la va completar amb Anna Maria Albors. Per recomanació de la soprano Victòria dels Àngels va començar a estudiar cant sota la seva supervisió. Va completar els seus estudis vocals a Varsòvia amb el baríton Jerzy Artysz i a Barcelona amb el tenor Eduard Giménez.

Va debutar com a baríton al Palau de la Música Catalana amb el rol de protagonista de l'òpera Noye's Fludd de Britten. Va participar a tot l'Estat espanyol cantant en òperes com: Le nozze di Figaro (Almaviva), Così fan tutte (Guglielmo), L'elisir d'amore (Belcore), Il barbiere di Siviglia (Figaro), Il Matrimonio Segreto (Conte Robinson), Die Fledermaus (Eisenstein), Carmen (Dancaire) o La flauta màgica (Sprechen). Ha cantat també en diversos oratoris com el Magnificat de Bach, Stabat Mater de Schubert i La nit de nadal de Lamote de Grignon.

Ha actuat també a les sarsueles Los Gavilanes (Joan) i La rosa del safrà (Joan Pere) a Barcelona -Palau de la Música- i Menorca. A la temporada 1999-2000 va debutar al Gran Teatre del Liceu amb Sly ovvero La Leggenda del dorment risvegliato, i a la temporada següent amb Billy Budd.

Circumstàncies personals el van apartar de la seva carrera com a cantant. Posteriorment diverses ofertes i peticions el van portar a replantejar-se la seva vinculació amb el món de la música. Així doncs, des de l'estiu de 2009 va tornar-se a involucrar-se amb notable èxit en el món musical com a conferenciant i divulgador de la història de la música en general i de l'òpera en particular.

L'any 2011 va estrenar al Canal 33 "Òpera en texans", un programa en què s'explica i analitza l'òpera d'una manera amena i informal. El programa va tenir molt bona acollida i va continuar dues temporades més, obtenint, a més, el premi a la categoria de millor programa cultural dels premis Zapping 2012, atorgats per Telespectadors Associats de Catalunya (TAC). Posteriorment, RTVE (2015) va comprar el programa i en va reeditar uns 30 capítols sota el nom "This Is Opera" que es va emetre pel canal temàtic de cultura de la televisió pública espanyola, La 2.