Més de 120 persones assisteixen a la jornada de portes obertes al jaciment
La vista guiada al jaciment arqueològic del camp de futbol de Cardona va reunir dissabte passat més de 120 veïns i veïnes de la vila que van voler conèixer de ben a prop les descobertes que els arqueòlegs hi han realitzat els darrers mesos.
Els visitants van resseguir el jaciment en grups de30 persones aproximadament, mentre escoltaven les explicacions dels arqueòlegs encarregats de fer la visita. La regidoria de Patrimoni Històric de l'Ajuntament va organitzar la jornada per tal de mostrar la feina que s'ha dut a terme amb la intervenció arqueològica i explicar als veïns la importància de les restes que s'hi han documentat.
Els treballs arqueològics a la zona -que ha d'acollir el futur camp de vida activa de Cardona- van permetre descobrir una necròpolis baixmedieval i una construcció d'època romana. Per l'arqueòloga municipal i directora de les excavacions, Ainhoa Pancorbo, es tracta d'una troballa "de gran transcendència per a la història de Cardona" ja que "suposen el primer assentament d'època romana que es localitza tan a prop de la vila i del salí". La visita va comptar també amb la participació de Patxi Ozcoz, de l'empresa Arqueòlegs.cat que ha treballat en les excavacions.
Els arqueòlegs van explicar que el primer que va aparèixer, amb l'inici de les obres del camp de vida activa, va ser la necròpoli del segle XIV i posteriorment van descobrir els dos murs d'època romana que daten dels segles I i II.
El regidor de Patrimoni Històric, Joan Hernàndez, ha destacat l'interès que ha generat la troballa arqueològica i la importància de les restes aparegudes. En aquest sentit, ha explicat que el jaciment es protegirà amb una capa de geotèxtil i quedarà soterrat i protegit amb graves. D'aquesta manera es preservarà i no afectarà la construcció del camp de vida activa. En les properes setmanes, els arqueòlegs analitzaran tots els elements que s'han trobat al jaciment i properament es farà una xerrada explicant les conclusions de tota la campanya arqueològica.