Cardona i Solsona celebren la posada en marxa dels nous cicles formatius al territori

Última revisió 30-01-2024 13:57
30/01/2024

El treball conjunt dels ajuntaments de Cardona i Solsona i l’Agència fa possible l’ampliació de l’oferta formativa i la millora de la mobilitat 

Els alcaldes de Solsona i Cardona, Judit Gisbert i Ferran Estruch, respectivament, i la directora dels Serveis Territorials d’Educació, Gemma Boix, han conegut de primera mà el funcionament dels tres nous cicles de formació professional que s’han estrenat aquest curs a l’àmbit SolCar. Divendres es van reunir amb l’alumnat, tutors i direccions de l’Institut Sant Ramon de Cardona i Francesc Ribalta de Solsona. També hi va participar la consellera comarcal d’Educació del Solsonès, Sara Vilches.

El centre solsoní imparteix des d’aquest curs els cicles de grau superior d’automatització i robòtica industrial i d’integració social, mentre que a Cardona s’hi pot cursar el cicle de grau mitjà de gestió administrativa. Aquesta ampliació de l’oferta formativa és considerada “una reivindicació històrica” que no es produïa des de feia gairebé vint-i-cinc anys. Ha cristal·litzat arran de la suma d’esforços d’ambdós ajuntaments, per mitjà de l’Agència de Desenvolupament Local (Adlsolcar), que ha canalitzat la demanda del territori per afrontar els reptes que es presenten amb personal qualificat i, alhora, per donar més oportunitats laborals als joves.

Tal com assenyala la directora de l’Adlsolcar, Glòria Domínguez, “el teixit empresarial es va mobilitzar a través de les associacions i amb el suport del Pacte de territori, tenint molt present que la formació professional és un pilar decisiu per al desenvolupament de la zona”. Amb aquests nous estudis postobligatoris són tretze els cicles de formació professional que s’imparteixen a Solsona, Olius i Cardona, principalment en els àmbits de la indústria, el medi ambient, els serveis a les empreses i l’atenció a les persones. 

Més transport públic

Les administracions celebren també la millora del transport públic que ha acompanyat aquest increment de l’oferta formativa per facilitar la connexió entre Solsona i Cardona i la capital bagenca. Les negociacions d’ambdós consistoris i el Consell Comarcal del Solsonès amb la Generalitat de Catalunya s’ha traduït en una adaptació del transport a les necessitats de l’alumnat d’estudis postobligatoris.

D’una banda, s’ha ajustat lleugerament l’horari de la línia d’autobús entre Solsona i Manresa amb parada a Cardona, de manera que es facilita l’arribada als centres educatius en l’horari idoni. De l’altra, s’ha ampliat la capacitat del transport escolar destinat a l’alumnat de la UEC L’Afrau i als centres que imparteixen itineraris formatius específics (IFE), i se n’ha modificat el recorregut per ajustar-se a les necessitats dels usuaris.

Els canvis en la mobilitat territorial “es consideren importants per seguir superant barreres que tenim al Solsonès i Cardona vinculades a la seva idiosincràsia geogràfica”, subratlla Glòria Domínguez. En aquest cas, les millores afavoreixen els joves per facilitar-los recursos formatius propers al lloc de residència i, en conseqüència, “per ajudar-los en una millor projecció laboral futura”