Cardona celebra la desena edició de l'aplec coral "Cardona canta"

Última revisió 06-06-2024 13:01
06/06/2024

Cardona festejarà la desena edició de l’aplec Cardona Canta amb més d’un centenar de cantaires vinguts del Vallès i l’Empordà.

Serà aquest diumenge, 9 de juny, a les 18:30h 

El proper diumenge 9 de juny dues noves agrupacions corals visitaran la vila ducal per festejar la desena edició d’aquesta jornada de germanor coral: la Coral Anselm Viola de Torroella de Montgrí i la Coral Ginesta de Barberà de Badia del Vallès. A aquestes s’hi sumaran quatre formacions de cantaires locals per tal de celebrar un concert conjunt a l’església parroquial de Sant Miquel, a les 18:30h. Entres les diferents peces que s’interpretaran, s’hi compatarà com a cant comú  el Cant de Joia de la Novena Simfonia de Beethoven, Himne d’Europa del qual enguany s’acompleix el 200 aniversari i que serà interpretat a Cardona coincidint amb la jornada de les eleccions europees. Les localitats tindran un preu de 10€ i podran adquirir-se a la mateixes taquilles del recinte mitja hora abans de l’inici.

El certamen Cardona Canta va néixer l’any 2013 impulsat per la Coral Cardonina, una formació que inaugurava llavors una nova etapa sota la direcció del musicòleg Ovidi Cobacho Closa. Des d’aleshores, s’han celebrat una desena d’edicions en les quals hi han concorregut diversos cors convidats i cardonins. En les diferents edicions celebrades hi han participat una desena de  formacions convidades de diferents indrets geogràfics: Coral de Tot Cor (Barcelona, 2013), Choeur Macerià (França, 2014), Lúpulus Emsembla (Manresa, 2015), Camereta Wieliczka (Polònia, 2016), Orfeón Calagurritano (Calahorra, 2017), Coral La Fònica (Solsonès, 2017), Coral La Girada (Vilafranca del Penedès, 2018), Capella de Música de la Seu (Manresa, 2019), Agrupació Coral de Talamanca (Talamanca, 2022), Coral Maristes de Montserrat (Lleida, 2023). A l’ensems, ha congregat cada anyada la concurrència de diverses formacions corals de la vila, com ara el Conjunt Salabror de Mar, la Coral l’Amistat, l’Escolania de Sant Miquel de Cardona, diferents agrupacions corals de Musicant i l’amfitriona Coral Cardonina. 

Formacions convidades: Cor Anselm Viola i La Ginesta del Vallès

Cor Anslem Viola

El cor Anselm Viola de Torroella de Montgrí està format per una quarantena de cantaires. Es va formar ja fa més 40 anys i ha estat dirigit per set directors diferents essent dirigit en aquests darrers anys per la professora Maria José Toledano. El seu repertori és molt variat incloent-t'hi cançons populars i tradicionals, sardanes, música de pel·lícules, música religiosa o peces clàssiques.

El nom d’Anselm Viola es va decidir l’any 1986 en honor al compositor torroellenc del segle XVIII que fou mestre de l’escolania i de la capella de música de Montserrat. Per la seva trajectòria i per la seva contribució al teixit social i cultural de la vila, el cor Anselm Viola  va rebre l'any 2016 la medalla del Montgrí, reconeixement que atorga anualment l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i l'Estartit a diferents entitats i persones del municipi.

Actualment, sota el nom Agrupació Coral Anselm Viola, s'hi troben dues corals diferents: el cor Mondeveus format per noies de 12 a 20 anys i el cor d'adults Anselm Viola que és el que participa a la trobada Cardona Canta.

Coral La Ginesta del Vallès

La Coral La Ginesta del Vallès, de Badia del Vallès, es va fundar l’any 1984 per la Montserrat Saumell. L’any 1989, en Xavier Nogué, format a l’Escolania de Montserrat, i que llavors dirigia el Cor Madrigalista de Mataró, passa a ser el nou director i continua amb nosaltres fins a l’actualitat, compartint aquesta tasca amb la direcció de la Coral Lliçà de Vall i de l'Escola Municipal de Música de Santa Maria de Palautordera.

La Coral La Ginesta del Vallès ha teixit al llarg de quatre dècades una xarxa viva i enèrgica de connexions musicals. Des de les seves arrels fins al present, ha compartit la seva passió per la música coral amb poblacions arreu de Catalunya, d’Espanya i de l’estranger. Destaquem els intercanvis amb corals de Bèlgica; Alemanya; València, Gipuzkoa; Sevilla; Trujillo i Saragossa i Alacant. El repertori de La Ginesta del Vallès inclou obres populars catalanes i d’altres països i obres clàssiques, com el Glòria de Vivaldi, El Pessebre de Pau Casals, la Missa St. Joannis Deo de Haydn, el Rèquiem de Mozart, els Valsos Amorosos de Brahms, el Rèquiem de Fauré o el Magnificat de Vivaldi.. Actualment la Ginesta del Vallès està formada per una trentena de cantaires de diferents edats que comparteixen la seva estimació per la música coral i l’amistat.

Cor Anselm Viola
Cor Anselm Viola