Cardona projectarà "Campanades a mitjanit" d'Orson Welles a la Col·legiata de Sant Vicenç

Última revisió 16-11-2020 23:29
15/05/2015

L'acte s'emmarca en la commemoració del centenari d'Orson Welles, organitzada per la Filmoteca de Catalunya.


La commemoració del centenari del naixement d'Orson Welles suposarà una nova oportunitat per veure el film "Campanades a mitjanit" a l'interior de la col·legiata de Sant Vicenç del castell de Cardona. Es tracta d'una iniciativa impulsada per la Filmoteca de Catalunya, l'Ajuntament de Cardona i l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural per commemorar el centenari del cineasta nord-americà i donar a conèixer el seu pas per la vila cardonina, on va rodar diverses escenes del film "Campanades a mitjanit", que enguany compleix 50 anys de la seva estrena.

A la projecció del film, en còpia restaurada per Filmoteca Española, hi assistiran Keith Baxter, un dels seus protagonistes, Chris Welles Feder, filla gran d'Orson Welles, i d'altres persones estretament vinculades amb l'obra del cineasta.

La projecció de la pel·lícula Campanades a mitjanit" es farà el proper divendres 5 de juny a les 20:30 hores i serà gratuïta. Per qüestions d'espai, l'aforament és limitat i les entrades s'han de reservar prèviament.

Coincidint amb la projecció, la Fundació Cardona Històrica ha programat una visita guiada sobre la història del castell de Cardona a un preu especial de 4 euros. La visita es farà el mateix dia 5 de juny a les 18:30 hores. Les invitacions per a la projecció del film i les entrades per a la visita guiada es podran adquirir del 15 de maig al 3 de juny a través de la web: www.cardonaturisme.cat o presencialment a l'Oficina de Turisme de Cardona (Avinguda del Rastrillo s/n - trucant al 93 869 27 98). Cada persona podrà reservar un màxim de dues invitacions.

Orson Welles a Cardona
L'octubre de l'any 1964, Cardona va ser durant dues setmanes l'escenari del rodatge de "Campanades a mitjanit" ("Chimes at midnight"). Més de 30 minuts de la pel·lícula es van filmar en aquesta localització amb la presència de John Gielgud, Keith Baxter, Marina Vlady i, naturalment, Orson Welles. Molts dels seus ciutadans encara conserven un bon record d'aquella experiència. Durant la seva estada a Cardona, Welles va sovintejar els establiments de la vila i va comptar amb alguns veïns i veïnes per fer de secundaris en algunes escenes de la pel·lícula.

La col·laboració de Cardona i la Filmoteca de Catalunya preveu, també, que la vila ducal aculli l'exposició fotogràfica, produïda per la Filmoteca de Catalunya, amb les imatges del rodatge de "Campanades a mitjanit". Es tracta d'un recull de setze fotografies del rodatge a Cardona que la reconeguda fotògrafa Colita va realitzar per a la revista "Fotogramas" l'any 1964. L'exposició es podrà veure al Centre Cívic del 4 al 20 de setembre a Cardona i completarà la conferència sobre Cardona i Welles que pronunciarà el director de la Filmoteca, Esteve Riambau, un dels màxims especialistes mundials sobre la vida i obra d'Orson Welles.

"