Cardona se suma a la commemoració del centenari d'Orson Welles

Última revisió 16-11-2020 23:29
09/04/2015

La col·legiata de Sant Vicenç del castell de Cardona acollirà el proper 5 de juny la projecció de la pel·lícula "Campanades a mitjanit" que es va rodar, entre altres escenaris, al castell cardoní.

La vila de Cardona serà un dels escenaris destacats de l'homenatge que la Filmoteca de Catalunya està organitzant per celebrar el centenari del naixement del genial cineasta nord-americà, Orson Welles.

La celebració d'aquesta efemèride inclourà l'oportunitat de veure el film "Campanades a mitjanit" ("Chimes at midnight") a l'interior de la col.legiata de Sant Vicenç. La pel·lícula -de la qual enguany es compleixen 50 anys de la seva estrena- es projectarà el 5 de juny i permetrà veure una de les obres més personals de Welles en un dels diversos escenaris on es va rodar: el castell de Cardona. Els espectadors gaudiran de la projecció pública d'una versió restaurada de la cinta en una jornada que comptarà amb l'al·licient de tenir entre el públic la filla de Welles, Chris W. Feder, i l'actor Keith Baxter, protagonista del film.

La col·laboració de Cardona i la Filmoteca de Catalunya preveu, també, que la vila ducal aculli l'exposició fotogràfica, produïda per la Filmoteca de Catalunya, amb les imatges del rodatge de "Campanades a mitjanit". Es tracta d'un recull de vint-i-una fotografies del rodatge a Cardona que la reconeguda fotògrafa Colita va realitzar per a la revista "Fotogramas" l'any 1964. L'exposició es podrà veure el mes de setembre a Cardona i completarà la conferència sobre Cardona i Welles que pronunciarà el director de la Filmoteca, Esteve Riambau, un dels màxims especialistes mundials sobre la vida i obra d'Orson Welles. El programa commemoratiu es va presentar la setmana passada en un acte celebrat a la seu de la Filmoteca de Catalunya, amb l'assistència del conseller de Cultura, el director de la Filmoteca, l'alcalde de Cardona i el director de la Fundació Romea.

Els impulsors de l'homenatge volen convertir la cita en un referent mundial i per això el programa d'actes inclourà una àmplia retrospectiva de la seva obra, un espectacle teatral, amb l'actor Josep Maria Pou, una emissió radiofònica, la presentació de llibres, així com una exposició fotogràfica amb imatges del rodatge de "Campanades a mitjanit". La commemoració es completarà amb l'organització d'un simposi internacional amb la presència de la filla de Welles, Chris W. Feder, l'actor Keith Baxter i diversos especialistes internacionals sobre la figura d'Orson Welles.

Orson Welles a Cardona
L'octubre de 1964, Cardona va ser durant dues setmanes l'escenari del rodatge de Campanades a mitjanit". S'hi van filmar més de 30 minuts de la pel?lícula amb la presència de John Gielgud, Keith Baxter, Marina Vlady i, naturalment, Orson Welles. Molts dels seus ciutadans encara conserven un bon record d'aquella experiència. Durant la seva estada a Cardona, Welles va sovintejar els establiments de la vila i va comptar amb alguns veïns i veïnes per fer de secundaris en algunes escenes de la pel·lícula.

La celebració del Centenari Orson Welles compta amb la col?laboració de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, de l'Ajuntament de Cardona i de la Fundació Romea per a les Arts Escèniques i Ràdio3?RNE, i el suport del Consolat General dels Estats Units de Barcelona, del Goethe Institut, de l'Institut Français de Barcelona, així com de Kelonic, Bande à part, Paradores Cardona, Filmoteca Española i editorial Anagrama.

"