Ajuntaments i entitats empresarials de Solsona i Cardona s'articulen en un projecte pioner per al desenvolupament local

Última revisió 16-11-2020 23:27
05/02/2015

S'elaborarà un catàleg de serveis per millorar la competitivitat de les empreses, s'impulsaran millores en les infraestructures dels polígons industrials i s'unificaran les borses de treball

Nou tècnics de promoció econòmica treballaran coordinadament i indistintament per a ambdós municipis

Millorar la qualitat de vida i el benestar de la població local a partir de la reactivació i la dinamització econòmica i social que pugui generar la col·laboració publicoprivada del territori. Aquest és l'objectiu comú pel qual els ajuntaments i les entitats empresarials de Solsona i Cardona s'han articulat en l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona, una iniciativa qualificada de singular a Catalunya", en la qual treballaran coordinadament nou tècnics de promoció econòmica d'ambdós ajuntaments i indistintament per ambdues poblacions, amb criteris més funcionals que no pas territorials.

Ahir al vespre en van presentar les característiques al públic cardoní els alcaldes de Cardona i Solsona, Ferran Estruch i David Rodríguez, respectivament, el president d'Empresaris per al Solsonès, Miquel Àngel Montaner, el de l'Associació d'Empresaris de Cardona, Ramon Vilajosana, i la directora de l'agència, Glòria Domínguez.

El caràcter pioner d'aquest nou projecte paraigua li confereix "una manera diferent de relacionar-nos les entitats públiques i privades del territori per tal de dinamitzar l'economia", va explicar l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch. En la mateixa línia, Ramon Vilajosana va afirmar que a partir d'ara "les empreses treballaran colze a colze amb l'Administració, com a socis per a una finalitat comuna". Per a David Rodríguez "aquesta és la garantia de l'estabilitat i la continuïtat del projecte".

Si bé s'ha pres com a model experiències existents com la del Consorci del Moianès, "hi ha molt pocs exemples a Catalunya en què administracions i empresaris es posin a treballar d'igual a igual", va destacar Ferran Estruch. L'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona neix sense entitat jurídica pròpia, a causa de les dificultats que la nova llei de bases de règim local per crear nous organismes autònoms. Per això els agents impulsors posen l'accent en els objectius que es persegueixen, més que no pas en l'estructura en si de l'agència, que "no és la finalitat, sinó el mitjà". "Passem directament a l'acció per obtenir resultats", va explicar el batlle cardoní.

La seu solsonina de l'agència serà al primer pis del número 31 del carrer de Llobera, a l'espai que ha ocupat fins ara el magatzem de l'antiga biblioteca -s'ampliarà amb la superfície de l'actual sala de lectura una vegada el servei es traslladi a la biblioteca comarcal Carles Morató-, i la cardonina, a l'antic arxiu municipal, als baixos del consistori, situat a la plaça de la Fira.

El full de ruta amb què treballa aquest equip de professionals és un pla d'acció supramunicipal de quatre anys de durada, que recull una trentena de projectes, i pel qual es retrà comptes públicament cada any de les iniciatives realitzades. L'agència s'estructura en tres grans àrees: la d'atenció a les persones, la de millora de la competitivitat empresarial, adreçada tant a les indústries com als sectors comercial i turístic, i la de territori, que inclou àmbits com les infraestructures, l'habitatge o l'energia.

Una finestra única per a l'empresari
Glòria Domínguez va avançar alguns dels projectes més destacats que hi ha programats per desenvolupar aquest any. Dins l'àrea dedicada a les empreses, hi ha la creació d'una finestra única per a l'empresariat, des de la qual s'elaborarà un catàleg de serveis on s'identificaran les necessitats de les empreses per millorar la seva competitivitat i, entre d'altres, s'oferirà assessorament i acompanyament en aquells temes que més els interessi. Així mateix, es treballarà enguany en l'adequació de les infraestructures dels polígons industrials -arribada de la fibra òptica i disponibilitat de nou sòl industrial. "Hem d'aconseguir que aquesta àrea de treball sigui un referent per a l'empresariat", va comentar Vilajosana.

Pel que fa a l'àrea d'atenció a les persones, a partir de la feina ja realitzada per part dels dispositius d'inserció sociolaboral i els serveis d'ocupació, s'unificaran les borses de treball per facilitar el contacte entre els ciutadans que busquen feina i les empreses que necessiten captar talent.

Tal com va exposar Miquel Àngel Montaner, "el pla d'acció beu de les diferents planificacions estratègiques desenvolupades anteriorment per part de tots els agents promotors". Així, s'han posat en comú el Solsona Co (Pla director de promoció econòmica de Solsona 2012-2022), el Pla Estratègic de Cardona, el Pla d'acció per a l'impuls dels polígons d'activitat econòmica de Solsona, Cardona i Olius i el projecte Solsona Futur.

El mateix personal amb més eficiència
Una de les característiques més rellevants d'aquest conveni de col·laboració, segons Ramon Vilajosana, és "l'aposta clara per la professionalització del desenvolupament local". En aquest sentit, va assegurar que es compta amb "un equip de professionals d'alta vàlua que farà que el projecte reïxi". El representant de l'empresariat cardoní també subratlla que l'agència no engruixeix l'estructura de l'Administració, ja que la creació d'aquest equip es basa sobretot en una reorganització del personal d'ambdós municipis. De les nou persones que hi treballen, només s'ha creat un únic lloc de treball, subvencionat pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), que és el de la seva directora, que s'encarregarà de coordinar la tasca de tots els tècnics i potenciar-ne l'especialització. A partir d'ara, aquests professionals treballaran conjuntament "millorant l'eficiència a partir d'un model més actual i optimitzat de gestió", va ssegurar Domínguez.

Suport i confiança institucional i empresarial
En la presentació d'avui s'ha posat de relleu el suport amb què neix aquest projecte supramunicipal i publicoprivat. En aquest sentit, s'ha agraït l'ajut tècnic i econòmic del SOC i el Fons Social Europeu i la confiança del centenar d'empresaris i entitats de Solsona i Cardona que van escriure cartes de suport.

"Una oportunitat històrica"
"Aquest és el començament d'una nova etapa", va asseverar Ferran Estruch, que es va mostrar orgullós d'haver aconseguit que "definitivament s'hagin trencat les barreres entre Solsona i Cardona per fer la política social més activa, que és la d'incentivar la creació d'ocupació". L'alcalde cardoní va atribuir aquesta entesa a "una oportunitat històrica per a la suma d'esforços i sinergies". Ambdues poblacions veïnes es troben en una fase inicial d'implementació dels seus plans estratègics, pateixen unes problemàtiques similars d'atur -es quantifica en un miler el total de persones desocupades-, i de reptes del teixit empresarial, que de forma isolada són més difícils d'abordar. A més, tots remarquen que el tancament d'indústries com Tradema, a Solsona, i de la mina de sal de Cardona i altres petites empreses els últims anys han afectat substancialment l'ocupabilitat del territori.

Fa uns tres anys les entitats empresarials del Solsonès i Cardona van començar a posar fil a l'agulla a una nova manera de treballar, conjuntament. Ambdós consistoris, paral·lelament, van sumar-se a aquesta bona sintonia territorial fa uns anys amb la gestió mancomunada de la fracció orgànica dels residus, un dels precedents d'aquesta nova col·laboració.

"