Cardona se suma a La Marató de TV3 oferint un nou tast de la cuina del 1714

Última revisió 16-11-2020 23:27
10/12/2014

Festa, altra gastronomia i solidaritat en un acte per recollir fons per a La Marató.

L'Ajuntament de Cardona i la Fundació Cardona Històrica, amb l'assessorament de Global Desenvolupament, oferiran aquest diumenge, 14 de desembre, un nou tast gratuït de la cuina que s'elaborava a Catalunya en època de la Guerra de Successió.

La iniciativa forma part del projecte Sabors de 1714 -impulsat en el marc de la commemoració del Tricentenari- i servirà també per recollir fons per a la Marató de TV3 que se celebra aquest diumenge i que enguany està dedicada a les malalties del cor.

La proposta oferirà un tast gratuït de Plats de Cuina d'Hivern del 1714 comentat per un grup d'experts en cuina històrica encapçalat pel Dr. Paul Freedman, catedràtic d'història medieval de la Yale University. Freedman, que va ser director fins l'any 2012 del Departament d'Història d'aquest universitat és autor de diverses obres de referència mundial sobre l'alimentació i el món de les espècies i expert en història medieval de Catalunya.

Els plats que es presentaran al tast seran elaborats per 7 restaurants cardonins seguint les receptes originals de l'època amb l'objectiu d'oferir una experiència gastronòmica única recuperant antics sabors de la cuina pròpia de les taules benestants de l'època. A més, els plats estaran presents a les seves cartes durant tota la temporada d'hivern 2014-2015.

L'acte es farà al vestíbul de l'antic arxiu de Cardona, a l'edifci de l'Ajuntament, i estarà amenitzat amb música barroca interpretada per professors i alumnes de l'Escola de Música de Cardona Musicant i es clourà amb un brindis d'hipocràs, un selecte vi especiat habitual a les festes del segle XVIII.

Programa de l'acte

12:00 hores
Presentació dels plats d'hivern de cuina del 1714 que oferiran 7 restaurants cardonins

12:20 - 13:30 hores
Tast gratuït dels plats per a tots els assistents:
Carabasses a la morisca
Escodella de carabassa ab arròs
Pollastre ab muxernons i llagostins
Relleno de cebas
Torta de ahnendres
Escodella blanca y fina
Torta de llet
Acte amenitzat amb música barroca

13:30 - 14:00 hores
Valoració pública dels plats per un prestigiós Comitè d'Experts en Cuina Històrica:

- Dr. Paul Freedman (Catedràtic d'Història Medieval de la Yale University)
- Dr. Antoni Riera i Melis (Catedràtic d'Història Medieval de la UB)
- Dr. Flocel Sabaté i Curull (Catedràtic d'Història Medieval de la Universitat de Lleida)
- Sra. Pepa Aymamí (directora de la Fundació Institut Català de la Cuina)

14:00 hores
Brindis final amb hipocràs (vi dolç especiat del segle XVIII).