Cardona aprova el POUM

Última revisió 16-11-2020 23:26
24/11/2014

El POUM de Cardona supera l'avaluació de la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat de Catalunya.

Cardona disposarà el proper 2015 del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Cardona. El passat dimarts 18 de novembre la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central va aprovar definitivament el POUM promogut per l'Ajuntament de Cardona i va realitzar una sèrie de prescripcions tècniques que l'Ajuntament haurà d'incorporar en un text refós.

D'aquesta manera, Cardona comptarà a principis de 2015 del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, un document, fruit de 9 anys de treball, que fixa el model de creixement urbanístic del municipi per als propers 20 anys. El Ple de l'Ajuntament cardoní va aprovar provisionalment el text el passat 3 de juliol amb els vots favorables de l'equip de govern (ERC) i del grup de CiU, mentre que el PSC va optar per l'abstenció.

El nou Pla encara el futur creixement urbanístic de Cardona i ho fa en base a dos conceptes: l'aposta per la conservació i rehabilitació del nucli antic i el desenvolupament de nous sectors urbanitzables que permetin relligar la trama urbana del municipi.

L'aspecte primordial que aborda el nou planejament és la connexió entre els nuclis de Cardona i la Coromina, mitjançant la reordenació de tota la façana sud del municipi. Per fer-ho es preveu recuperar l'antic camí que unia Cardona i la Coromina -per la pujada de la costa de la Coromina- des del pont de l'Aranyó fins l'antic Portal de Barcelona. La connexió entre els dos nuclis es veurà potenciada, també, per la reordenació de la zona esportiva, que es manté en l'actual ubicació i que acollirà el futur camp d'esports municipal.

La nova zona esportiva donarà continuïtat a l'enllaç entre la Coromina, Cardona i el parc Cultural de la Muntanya de Sal a través d'un gran vial peatonal. D'aquesta manera, el POUM integra, també, el projecte Cardona Integral que impulsa la Fundació SHE amb l'objectiu de posar les bases per al desenvolupament social i econòmic de la vila.

A més, entre les mesures urbanístiques que incorpora el POUM, destaca la classificació com a sòl no urbanitzable els terrenys de la Plantada que queda com a zona d'equipament destinada a activitats de lleure a l'aire lliure. Aquesta mesura constitueix la base per a la recuperació de la llera del riu Cardener al seu pas per la Coromina i contribuirà també a unificar la trama urbana de Cardona i la Coromina.

Zones de creixement urbanístic
Pel que fa als futurs creixements urbanístics, es preveuen principalment dues zones: el sector de la colònia Arqués i el de la Coromina, així com, altres petits sectors adjacents a la trama urbana. Com a zona de creixement no delimitat es contempla la part nord del municipi, coneguda com el Porxo de l'Eruga, amb l'objecte futur de fer possible la connexió dels camins que donen accés al nucli urbà pel costat nord amb la variant.

Nou sòl industrial
Pel que fa a les noves zones industrials, el POUM preveu l'ampliació de l'actual polígon de la Cort així com un nou sector no delimitat situat davant de l'actual polígon, anomenat La Cort II. També es preveu sòl industrial a la zona de les colònies Manuela i al sector del Dipòsit entre la Coromina i el polígon la Cort.

Altres aspectes del POUM
El nou planejament preveu l'adequació de dues rotondes a la carretera del Miracle per millorar l'ordenament del trànsit i la circulació de vianants. La principal i més viable a mitja termini se situaria davant del pavelló municipal d'esports i la segona l'alçada de la plaça del Vall amb l'objectiu de possibilitar als autocars que venen del Parc Cultural de la Muntanya de Sal un espai on deixar els passatgers.

En xifres absolutes el POUM de Cardona dota el municipi de 15 hectàrees de sòl urbanitzable de les quals 11 es destinen a sòl urbanitzable residencial, mentre que les 4 restants corresponen a sòl industrial i s'ubiquen a la zona de les colònies Manuela i al sector del Dipòsit entre la Coromina i el polígon la Cort. Finalment, es fixen unes 35 hectàrees de sòl urbanitzable no delimitat, entre industrial i residencial.

El document final del POUM va rebre un total de 70 al·legacions durant els 60 dies d'exposició pública de les qual se'n van estimar 25 i se'n van desestimar unes altres 25. Les 20 restants es van estimar parcialment. El POUM no incorpora el Pla especial del Catàleg de masies i cases rurals del sòl no urbanitzable de Cardona que després de diverses modificacions ha estat aprovat inicialment i es troba en període previ a l'aprovació provisional.