Cardona viurà la desfilada d'una comparsa de les festes de Moros i Cristians de la població de Sax

Última revisió 16-11-2020 23:26
10/10/2014

Es tracta de la Comparsa Caballeros de Cardona que participa a les festes de "Moros i Cristians" de Sax i que té el seu orígen en les expedicions del vescomte de Cardona per terres alacantines a l'època de la reconquesta.

La Comparsa Caballeros de Cardona de Sax, a Alacant, visitarà el cap de setmana del 18 i el 19 d'octubre la vila cardonina amb motiu de la celebració del 25è aniversari de la fundació de la comparsa, una de les 8 que participen a les festes de Moros i Cristians de la localitat alacantina de Sax.

Una trentena de membres de la comparsa participaran a la trobada i visitaran Cardona durant tot el cap de setmana. Dissabte a les 6 de la tarda desfilaran pel centre històric de la vila ducal, acompanyats de la Banda de Música de Cardona. A continuació els Gegants de Cardona ballaran a la plaça de la Fira i finalment, l'Ajuntament oferirà, a les 7 de la tarda al saló de sessions de la casa consistorial, una recepció oficial a la Comparsa Caballeros de Cardona. L'estada de la delegació de Sax a Cardona inclourà també una visita al castell i al Parc Cultural de la Muntanya de Sal.

D'aquesta manera, les viles de Cardona i Sax recuperen els llaços històrics que els uneixen des del segle XIII, quan els cavallers del vescomte de Cardona Ramon Folc IV van assetjar i intentar conquerir la població de Sax, a mans dels musulmans. El vescomte de Cardona va ser el primer cavaller cristià que arribava a Sax formant part de les campanyes de reconquesta liderades pel rei Jaume I.

Amb aquesta trobada, Cardona i Sax recuperen els intercanvis culturals entre les dues poblacions que van impulsar a finals dels anys 90 la Colla de Geganters i Grallers de Cardona i la Comparsa Caballeros de Cardona, fundada l'any 1989. La vila de Sax celebra cada any, de l'1 al 5 de febrer, les festes de Moros i Cristians en honor al seu patró, sant Blas.