Recreació de l'últim correu

Última revisió 16-11-2020 23:25
04/09/2014

En el marc dels actes del XVII Aplec de Cardona i dins la programació commemorativa del Tricentenari de la fi de la Guerra de Successió, tindrà lloc la recreació de l'arribada de 'L'últim correu des de Sallent fins a Cardona.
Diversos cavallistes a cavall i amb indumentària ambientada en l'època sortiran a les 9.00h del proper dissabte dia 20 de setembre de la Plaça de la Vila de Sallent per iniciar un recorregut en relleus i per vies secundàries fins arribar a Cardona.

A les 19.30h del mateix dia, la comitiva arribarà a l'Avinguda del Rastrillo per enfilar el Carrer Escasany i arribar fins a la Plaça del Mercat, espai central de celebració dels actes de l'Aplec. Allà tindrà lloc la lectura del text interpretatiu dels fets.

L'acte està organitzat per la Fundació Cardona Històrica, l'Ajuntament de Cardona i l'Associació Cultural 18 de setembre, amb la cololaboració de l'Ajuntament de Sallent, AMAC (Associació de Marxes a Cavall de Catalunya), Cuirassers de Sant Jordi i el Regiment de la Fe de la Coronela de Barcelona.

L'any 1714 després d'un terrible, llarguíssim i esgotador setge, la ciutat de Barcelona capitulava davant les tropes de Felip V i l'exèrcit de "les dues corones".

El dia 11 de setembre la ciutat comtal cau, i amb ella tota esperança.
Però aquell 11 de setembre de 1714 encara quedava una plaça forta dempeus, Cardona i el seu governador Manuel Desvalls, amb una guarnició poc superior als 300 homes encara no havia caigut ni s'havia rendit.

De Barcelona s'enviarà un correu fins a Cardona per tal d'informar als encara defensors de la plaça, de la caiguda de la ciutat. Al correu també es notificà l'ordre de Capitulació de Cardona, ja que l'exèrcit borbònic amenaçà: "o Cardona se rinde o pasaremos a sangre y cuchillo a la población civil de Barcelona".

El text del correu, no conservat, esdevindrà la fi de tota esperança per la lluita i la resistència. L'últim correu català va arribar aquí, a Cardona, a l'últim baluard de les llibertats catalanes, la fortalesa inexpugnable que resistí fins el dia 18 de setembre de 1714.

"