L'Ajuntament de Cardona i la Fundació SHE presenten la primera fase del projecte Cardona Integral

Última revisió 16-11-2020 23:24
24/07/2014

Ahir es va presentar al teatre Els Catòlics la primera fase del projecte Cardona Integral de la mà de l'alcalde cardoní, Ferran Estruch i del Dr. Valentí Fuster, President de la Fundació SHE. L'Ajuntament de Cardona i la Fundació SHE impulsen un projecte pioner que vol fer de Cardona un referent en l'aplicació de polítiques de salut i benestar. Cardona Integral consta de tres eixos principals, els programes de salut, els esdeveniments i un nou model urbà, tres eixos que es van anar desglossant al llarg de la presentació.

El doctor Valentí Fuster va parlar del procés que ha tingut Cardona Integral fins ara, de com fa sis mesos es va presentar un projecte que ara ja s'està fent realitat. També va expressar la seva gratitud a l'equip de la Fundació SHE i a l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, per la seva implicació en el projecte. Va acabar dient que l'èxit de Cardona Integral depèn de l'actitud dels ciutadans de la vila. Entusiasme, esperit positiu, complicitat i treball són necessaris per aconseguir un model de desenvolupament actiu encaminat a millorar la salut i la qualitat de vida dels cardonins".

Seguidament, va intervenir la Dra. Emilia Gómez, directora científica de la Fundació SHE, que va explicar el programa Healthy Communities, que pretén fer de Cardona una societat en la qual els individus, famílies i comunitats incrementin el seu potencial de salut i benestar i en la qual treballar per a la salut sigui una tasca de tots. L'objectiu primordial de Healthy Communities és promoure qualitat de vida, desenvolupament saludable i estils de vida saludables al llarg de totes les etapes de la vida. Per tal d'arribar a aquest objectiu es duran a terme una sèrie d'activitats d'ara fins el 2017, entre les quals en destaquen cicles de conferències, actes científics, FutboNet, promoció de l'esport local, capacitació de formadors de salut i mercats saludables entre molts altres. Tant el Dr. Valentí Fuster, com la Dra. Emilia Gómez van demanar la cololaboració dels cardonins i cardonines a l'hora de respondre les 900 enquestes que s'hauran de realitzar a Cardona per engegar el projecte Healthy Communities.

Seguidament, Mingu Haro, Coordinador Pedagògic de la Fundació SHE, va parlar primer del concepte de xarxa de rutes saludables, per després passar a explicar els 4 itineraris de Cardona i les actuacions concretes que es faran en cadascuna d'elles. Les quatre rutes, convenientment senyalitzades i connectades entre sí, surten de la plaça de la fira i van des dels 4 km. de l'itinerari verd i de dificultat moderada fins els 12 km. de l'itinerari marró amb un grau de dificultat intens. També s'instal·larà un parc urbà de salut al parc del camí Nou, que constarà d'un conjunt d'aparells que formen un circuit dissenyat per realitzar exercici físic i s'acondicionarà tot el recorregut.

Durant el darrer trimestre de l'any s'iniciaran les obres de remodelació del camp de futbol i de la zona esportiva que estan previstes acabar en el termini d'un any i que donaran pas al Camp de Vida Activa. Josep Tristany, regidor de governació, va explicar que el projecte contempla la renovació completa de les instal·lacions actuals i incorpora nous elements esportius i d'equipament, com el nou edifici que albergarà els vestidors, el bar, una sala de conferències i formació i una pista de tartan on es podrà practicar l'atletisme.

Per acabar, Eduard Torres, responsable de nous projectes de la Fundació SHE, va parlar de la necessitat de poder tenir un centre de convencions on es puguin realitzar, no només conferències al més alt nivell, sinó que pugui servir també d'espai cultural a la vila. En aquest sentit s'ha arribat a un acord amb els propietaris del cine Calín per una concessió del local a 30 anys, hi ha una memòria valorada ja realitzada i el projecte encara no és una realitat perquè hi ha part del finançament actual pendent en la qual s'està treballant.

L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, va clausurar la presentació afirmant que "Cardona Integral és un projecte del qual tots els cardonins i cardonines ens hem de sentir orgullosos i fer nostre". També, va afegir que "és un projecte a llarg termini que va més enllà de les persones i del moment actual. És un projecte de futur que transformarà la vila i tindrà un impacte social i econòmic important." Va concloure apuntant que "El projecte va més enllà de la primera fase, és un projecte a llarg termini amb la mirada posada a l'horitzó 2020, que tot just ara comença."

"