El castell de Cardona completa les reformes previstes pel Tricentenari

Última revisió 16-11-2020 23:23
06/06/2014

El Conseller de Cultura, Ferran Mascarell, inaugurarà les obres de millora del castell de Cardona el proper dissabte 21 de juny

El mateix dissabte hi haurà una jornada de portes obertes, amb activitats lúdiques i divulgatives per a totes les edats, i un concert de Roger Mas a la Col·legiata de Sant Vicenç

El castell de Cardona inaugurarà el proper dissabte 21 de juny el conjunt de millores que s'han realitzat a la fortalesa coincidint amb la commemoració del Tricentenari de 1714. Les actuacions que s'hi han dut a terme inclouen la senyalització turística de tot el monument, la museïtzació de l'espai de la casamata, l'adequació dels baluards i la impermeabilització de la coberta de la Col.legiata de Sant Vicenç.

L'acte institucional d'inauguració se celebrarà a les 18:30 hores al castell. L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, acompanyat de la corporació municipal, rebrà les autoritats encapçalades pel Conseller de Cultura del Generalitat, Ferran Mascarell i el comissari de la Generalitat pel Tricentenari de 1714. Miquel Calçada. La comitiva visitarà el castell per conèixer i inaugurar les actuacions que s'hi han efectuat en els darrers mesos.

Un dia de festa la castell de Cardona
Una jornada de portes obertes i d'activitats divulgatives per a tots els públics servirà per inaugurar les obres del castell i obrir la fortalesa cardonina a la ciutadania. De les 10 del matí fins a les 2 del migdia els visitants podran recórrer la fortalesa i seguir les visites explicatives sobre la història del castell que oferiran els guies de la Fundació Cardona Històrica. També s'organitzarà la visita dramatitzada Desvalls, l'heroi de la resistència", que sortirà a les 11 del matí des de l'Oficina de Turisme (per apuntar-s'hi cal trucar prèviament al 938692798). La jornada inclourà també activitats pels més petits amb una successió de conta-contes sobre la història del castell de Cardona.

La jornada tindrà com a colofó final el concert que Roger Mas oferirà a la Col·legiata de sant Vicenç. El cantautor solsoní interpretarà el disc "Les cançons tel·lúriques", acompanyat del Brossa Quartet de Corda. El concert és gratuït però les entrades són limitades per qüestions d'espai. Per reservar les localitats cal trucar al 938684169 o bé enviar un correu a cardona.cultura@gencat.cat. Només es reservaran dues localitats per persona.

Nous recursos turístics i millores arquitectòniques al castell
En els darrers mesos l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural ha tirat endavant diverses obres de millora del conjunt del castell. A nivell arquitectònic, les obres han consistit en impermeabilitzar la coberta de la Col·legiata de sant Vicenç, afectada per filtracions d'aigua i despreniments de pedres, finalitzar els treballs de restauració dels baluards i posar en marxa una nova línia elèctrica per millorar la instal·lació de llum del conjunt de la fortalesa.

La resta d'actuacions han permès dotar el monument de nous recursos turístics amb la instal·lació de la senyalització turística del castell i la museïtzació de la casamata. La nova senyalització està formada per 36 elements que identifiquen els principals punts d'interès de la fortalesa i que expliquen la història del castell, des dels seus orígens fins a l'actualitat.

El projecte de millora turística s'ha completat amb la museïtzació de l'edifici de la casamata on s'ha ubicat un centre explicatiu de la història de Cardona i la Guerra de Successió. Sota el títol "Espai 1714", la casamata explica el paper que Cardona i el seu castell van jugar durant la Guerra de Successió. L'exposició conté diversos plafons amb informació sobre la història del conflicte, recursos interactius per conèixer la fortalesa cardonina i la Guerra de Successió, una còpia de la capitulació de la fortalesa -signada pel governador del castell Manuel Desvalls i el Conde de Montemar- i un video-mapping que recrea el setge que la fortalesa va resistir l'any 1711.


"