Rubriquen el conveni per mantenir el servei de recollida de la fracció orgànica al Solsonès i Cardona

Última revisió 16-11-2020 23:22
25/03/2014

S'acorda el repartiment dels 13.000 euros de romanent amb motiu de la liquidació del consorci

Els ajuntaments de Solsona i Cardona i el Consell Comarcal del Solsonès continuaran col·laborant en la prestació, la gestió i el finançament del servei de recollida selectiva de la fracció orgànica i en el seu transport posterior a la planta de tractament. Ho regula un conveni signat pels alcaldes de Solsona i Cardona, David Rodríguez i Ferran Estruch, i el president del Consell Comarcal, Joan Solà, en l'última reunió de la junta general del Consorci del Solsonès i Cardona per al Medi Ambient, ja dissolt, al consistori solsoní.

El ciutadà no percebrà cap canvi en la prestació del servei. Totes les parts manifesten la seva voluntat de mantenir les mateixes condicions com fins ara, malgrat la dissolució del consorci, assumint cadascuna les competències que el 2010 van delegar a aquest organisme. L'empresa Jaume Oró continuarà sent la concessionària del servei -el contracte finalitza l'abril del 2015, amb possibilitat de pròrroga- i la facturació es realitzarà a cadascun dels ens, amb uns costos mensuals totals de 7.925 euros: Solsona n'assumirà 3.425, Cardona, 2.885 i el Consell Comarcal, 1.614.

A aquestes despeses s'hi sumarà la facturació de la planta de tractament, per part del Consorci per a la Gestió de Residus Urbans de l'Urgell, en funció de l'informe mensual de distribució. Actualment la facturació és de 2.200 euros, si bé varia depenent del volum de tones tractades. Pel que fa al camió de recollida, que va ser adquirit pel Consell Comarcal amb una subvenció de l'Agència de Residus de Catalunya i amb aportacions de l'ens supramunicipal i dels dos consistoris, continuarà prestant el servei en l'àmbit de la comarca del Solsonès i del municipi de Cardona.

Una comissió de seguiment

El conveni també estableix la creació d'una comissió de seguiment, formada per representants polítics i tècnics dels tres ens, que vetllarà pel bon funcionament del servei. Es reunirà com a mínim un cop cada trimestre. El Consell Comarcal, d'altra banda, serà l'ens coordinador del servei i, entre d'altres, convocarà aquesta comissió i exercirà d'interlocutor amb l'empresa adjudicatària.

La dissolució del Consorci del Solsonès i Cardona per al Medi Ambient va ser aprovada el desembre passat, motivada per l'avantprojecte de fiscalització dels consorcis d'àmbit local. Totes les parts coincideixen que es tracta d'un acord adoptat a contracor", però entenen que "amb els recents canvis normatius adoptats pel govern estatal la fórmula del conveni és la més idònia per garantir la prestació del servei en un futur". Igualment, el Consell Comarcal i ambdós ajuntaments tenen la voluntat de continuar col·laborant en altres àmbits que els pugui interessar, i no únicament en el de la recollida de la fracció orgànica.

En l'última reunió, s'han aprovat la liquidació i el compte general del consorci per a l'exercici passat i la proposta de repartiment de la liquidació dels comptes. El 2013 es va tancar amb un romanent de 13.000 euros, que es repartiran amb els mateixos percentatges amb què cada entitat participa en la despesa: en un 42,95 per cent per a l'Ajuntament solsoní, un 36,32 per cent per al cardoní i un 20,73 per cent per al Consell del Solsonès.

"