Cardona envaeix el Born

Última revisió 16-11-2020 23:21
29/10/2013

El Born Centre Cultural de Barcelona va viure dissabte passat una jornada especial dedicada a la vila de Cardona. Durant tot el matí, Cardona va ser la vila convidada del Born i va organitzar tot tipus d'activitats per difondre la seva història i el seu patrimoni a la capital catalana.

La jornada va començar a les 10 del matí amb una ballada del gegants pel recinte del Born a càrrec de l'Associació de Geganters de Cardona i els Geganters de Planès i Bergús. A més, els tècnics de la Fundació Cardona Històrica van programar diversos tallers infantils i a les 11 va començar la recreació històrica "Viurem lliures o morirem" de l'Associació Cultural 18 de Setembre i el Traspunt. L'espectacle, que es representava per primera vegada a Barcelona, va emocionar els prop de 300 espectadors que van assistir a la representació que evoca la història del setge de 1711 i de la capitulació del castell el 18 de setembre de 1714.

Seguidament es va iniciar l'acte institucional. L'alcalde Ferran Estruch va agrair a l'Ajuntament de Barcelona la seva predisposició a acollir Cardona en els actes del Tricentenari i va destacar el paper de la vila ducal en la guerra de Successió. Per l'alcalde cardoní "aquells fets suposen un exemple de la voluntat de la vila de seguir lluitant amb constància i perseverança per un futur millor". Al seu torn, el director del Born Centre Cultural, Quim Torra, va felicitar els cardonins per l'empenta i decisió amb què estan tirant endavant els actes del Tricentenari. Igualment va reconèixer que "el Born sempre tindrà un record per a Cardona i els cardonins, per l'exemple de resistència que van ser en la guerra de Successió". Van intervenir també el tinent d'alcalde Josep Tristany, que va explicar els principals recursos turístics de Cardona i el director de l'Arxiu Històric municipal, que va fer un breu repàs del lligams històrics que la vila de Cardona i la ciutat de Barcelona han tingut al llarg del temps, fent especial èmfasi, en la història del grup de cardonins que, vivint lluny de Cardona van sufragar, durant la Festa Major de l'any 1914, la construcció del monument al 18 de setembre de 1714 de la plaça de la Fira.

Acabat l'acte i després d'un tastet de productes locals ofert per la Unió de Botiguers i Comerciants de Cardona, els gegants van ballar pel passeig del Born acompanyats de la Banda de Música. La improvisada cercavila va arribar fins al fossar de les Moreres, on es va interpretar el cant dels Segadors davant la curiosa mirada de barcelonins i turistes. La jornada va acabar amb una fotografia de grup davant del Born Centre Cultural, al costat de la senyera que oneja a l'entrada de l'edifici i que Cardona va regalar a Barcelona en honor als vincles que uneixen els dos municipis.

Prèviament, el dijous 24 d'octubre, es va projectar al Born el documental "1711. El Setge" que narra la història del setge que l'any 1711 va patir la vila de Cardona per part de l'exèrcit borbònic. Un cop finalitzada la projecció es va realitzar un col·loqui amb els responsables de les productores Lavínia i E2S, autores del documental, l'historiador Francesc Serra i el també historiador i Director del Museu d'Història de Catalunya, Agustí Alcoberro.

CLIQUEU AQUÍ PER VEURE FOTOGRAFIES DE CARDONA AL BORN