Cardona rememora el viatge del correu que va ordenar la capitulació del castell el 1714

Última revisió 16-11-2020 23:20
13/09/2013

L'11 de setembre de 1714 la Guerra de Successió arribava a la seva fi. Després de la rendició de la ciutat de Barcelona ,els representants del Consell de Cent van enviar un correu per informar els defensors del castell de Cardona de la caiguda del cap i casal de Catalunya a mans de les tropes borbòniques de Felip V.

El correu va sortir del port de Barcelona en direcció a Alella, va prosseguir el seu viatge cap a la vila de Sallent, on arriba el dia 14 de setembre, i a continuació es va dirigir al seu lloc de destí: el castell de Cardona. El correu va arribar a la fortalesa cardonina amb l'ordre de rendir el castell. A canvi, les tropes borbòniques respectarien les vides i les hisendes dels ciutadans de Barcelona.

Per rememorar aquells fets, demà dissabte 14 de setembre un grup de genets cobriran a cavall el trajecte entre Sallent i Cardona portant la carta que anunciava la rendició de Barcelona i que sol.licitava la capitulació de la fortalesa cardonina, darrer baluard de les llibertats catalanes.

L'activitat, organitzada per la Fundació Cardona Històrica, l'Ajuntament de Cardona i l'Associació Cultural 18 de Setembre, començarà a les 10 del matí a la plaça de la Vila de Sallent i finalitzarà a les 7 de la tarda a la plaça Mercat de Cardona. Durant tot el dia, 4 genets vestits d'època faran els relleus del darrer tram del viatge que va cobrir l'últim correu català. Arribat a Cardona el correu llegirà en públic el contingut de la carta que el Consell de Cent de Barcelona va remetre a Manuel Desvalls, últim governador del castell de Cardona i encarregat de negociar la capitulació de la fortalesa cardonina amb el Conde De Montemar, representant de l'exèrcit borbònic.

La recreació del viatge de l'últim correu de la Guerra de Successió s'inclou en el programa d'actes del XVI Aplec de Cardona i dins la programació commemorativa del Tricentenari de la fi de la Guerra de Successió que impulsa l'Ajuntament de Cardona.