El Programa Fifty-Fifty de Cardona serà presentat a Tailàndia en el marc del 24è Congrés Mundial de Promoció de la Salut

Última revisió 16-11-2020 23:20
05/08/2013

El programa pilot de salut comunitària Fifty-Fifty, portat a terme a Cardona per la Fundació SHE, presidida pel Dr. Valentí Fuster, serà presentat al 21è Congrés Mundial de Promoció de la Salut que se celebrarà Tailàndia la darrera setmana d'agost i que està organitzat per The International Union for Health Promotion and Education (IUHPE) i la Thai Health Promotion Foundation (ThaiHealth)

La comunicació que porta per títol Capacitació de la població per a la millora dels hàbits de salut cardiovascular. El Programa Fifty-Fifty de Cardona (Catalunya-Espanya)", serà presentada per Marta Vilanova-Vilà ( professora de la Universitat de Girona, membre de la Fundación SHE ), coautora de l'estudi juntament amb Dolors Juvinyà-Canal (Càtedra de Promoció de la Salut de la UdG), Mingu Haro-Muñoz (Fundació SHE), Imma Xandri (Fundació SHE) i Valentí Fuster (Fundació SHE).

El Programa Fifty-Fifty es va posar en marxa el gener de 2011 amb l'objectiu de capacitar a les persones de 25 a 50 anys per a la millora dels seus hàbits de salut i/o factors de risc cardiovascular: alimentació, activitat física, hàbit tabàquic i tensió arterial i, en la seva primera edició, va finalitzar el maig de 2013 amb la darrera valoració de millora d'hàbits i autocontrol de factors de risc. La hipòtesi principal de l'estudi és que si es capacita a les persones adultes en coneixements, actituds i habilitats, i s'ajuden entre iguals, aconsegueixen una millora dels seus hàbits de salut i/o factors de risc cardiovascular. Des de l'inici, el Programa ha comptat amb un equip impulsor format pels regidors/es de l'Ajuntament de Cardona: Josep Tristany, Elena Xixons i Maite Barrera i pels col·laboradors: Jordi Roca, Mari Àngels Riu, Olga Palà, Tonet Mujal i Sílvia Rovira.

Als 6 mesos de la intervenció, un 95 % de les persones havien millorat algun dels seus hàbits i/o factors de risc (sobrepès/obesitat, activitat física, hàbit tabàquic o autocontrol de la tensió arterial), una de cada quatre persones havien deixat de fumar, una de cada dues havien disminuït de pes i 7 de cada deu feien més de 150 minuts d'exercici moderat a la setmana. En aquests moments s'estan tancant les dades definitives dels canvis als dos mesos. El Programa Fifty-Fifty de Cardona tindrà continuïtat de cara al 2014 amb la incorporació del grup control com a grup intervenció i amb la coordinació local de Marta Nieto.

Després dels bons resultats aconseguits a la prova pilot de Cardona, i a partir del conveni de col·laboració entre la Fundació SHE, el Ministerio de Sanidad , Servicios Sociales e Igualdad, mitjançant l'Estratègia NAOS i la col·laboració de la Federación Española de Municipios y Provincias, el Programa Fifty-Fifty s'està extenent en set ciutats de l'estat espanyol, entre elles, Barcelona, Cambrils i Manresa.

"