Cardona estrena el cicle de conferències sobre el nucli històric Quan les pedres ens parlen" "

Última revisió 16-11-2020 23:17
16/05/2012

Cardona iniciarà aquest cap de setmana un nou cicle de conferències sobre el patrimoni històric de la vila ducal. El Casal Graells de Cardona, seu de l'Arxiu Històric Municipal, acollirà les 4 conferències de que consta el Cicle que, sota el títol Quan les pedres ens parlen", tractarà diversos aspectes relacionats amb l'estudi arqueològic del nucli antic de la vila. El Cicle permetrà presentar els resultats obtinguts en les diverses intervencions arqueològiques realitzades recentment al centre històric de Cardona.

La primera cita del cicle, que impulsa la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament, serà aquest dissabte 19 maig a les 7 de la tarda amb una conferència sobre l'arqueologia del nucli antic en la que es donarà a una visió panoràmica de les excavacions que s'hi han realitzat des de la dècada de 1980 fins l'actualitat les quals han aportat gran informació en el coneixement de l'evolució de la vila. La conferència anirà a càrrec de l'arqueòloga municipal, Ainhoa Pancorbo i el Director de l'Arxiu Històric Municipal, Andreu Galera, que s'han encarregat de coordinar el Cicle.


Noves aportacions a l'estudi de la muralla, la conducció d'aigües de la Mare de la Font i les cases menestrals de la vila

La següent conferència consistirà en la presentació pública del treball que sobre l'abastament i la conducció de l'aigua de Cardona des de la Mare de la Font han realitzat diversos membres del Centre Excursionista de Cardona. La conferència aportarà noves descobertes sobre aquesta important obra hidràulica datada dels segles XV i XVI i finalitzarà amb una excursió per resseguir el recorregut de l'antiga canonada.

El dissabte 9 de juny s'exposaran els resultats de les últimes excavacions realitzades en dues cases menestrals del nucli antic de la vila i que han posat al descobert l'existència de tines i cellers conservats al seu interior. La conferència anirà a càrrec de Carles Bella, arqueòleg director de les excavacions i inclourà, a més, una visita a una excavació on es van trobar tres tines.

La darrera conferència del Cicle versarà sobre la muralla gòtica de Cardona. La conferència, a càrrec de l'arqueòloga municipal, Ainhoa Pancorbo, i el Director de l'Arxiu Històric Municipal de Cardona, Andreu Galera, permetrà saber com era la muralla, quin recorregut abastava, què en queda actualment i quines actuacions s'han fet per conservar aquest important element defensiu de la vila. L'Ajuntament de Cardona espera que el Cicle de Conferències contribueixi al coneixement de la història local i a valorar l'aportació que la recerca arqueològica suposa pel patrimoni de la vila.

Cliqueu aquí per consultar el programa del Cicle de Conferències.

"