L'estudi econòmic dels comptes municipals evidencia la manca de liquiditat del consistori

Última revisió 16-11-2020 23:16
09/11/2011


L'estudi econòmic que l'equip de govern de Cardona va encarregar a inicis de legislatura per conèixer l'estat de comptes de l'Ajuntament ha posat de manifest l'existència d'un deute acumulat de 2,8 milions d'euros a 30 de juny de 2011, moment en què el nou equip de govern es va fer càrrec de l'Ajuntament.

Els resultats de l'estudi, realitzats per l'empresa auditora Faura-Casas, que audita els comptes de Cardona des de fa 12 anys, es van presentar dilluns passat en una sessió pública al Teatre els Catòlics que va aplegar més de dos-cents cardonins i cardonines. La sessió informativa la va presidir l'alcalde Ferran Estruch, acompanyat de tots els membres de l'equip de govern i va comptar amb la intervenció de l'auditor de Faura-Casas, que ha realitzat l'informe econòmic sobre la situació econòmica de l'Ajuntament de Cardona.

Pel que fa a l'execució del pressupost de l'exercici 2010 aquest es va tancar amb un dèficit total de 158.000 euros. Segons va explicar l'autor de l'auditoria, durant l'any 2010 l'Ajuntament va realitzar més despesa de la prevista inicialment. L'estudi de Faura-Casas apunta que si l'Ajuntament manté la tendència iniciada el 2010 el dèficit a finals de 2011 es podria duplicar i situar-se en més de 300.00 euros. Tant l'alcalde com la regidora d'Hisenda Aida Molner van explicar que la situació econòmica de l'Ajuntament és compromesa a causa dels deutes que ha acumulat i de la manca de liquiditat de les arques municipals.

El responsable de l'auditoria va explicar també que el consistori no ha pogut fer front al pagament del deute de 2,8 milions d'euros d'inversions i operacions corrents, a causa de la manca de liquiditat que presenten les arques municipals. Les dificultats de pagament del consistori s'expliquen, en part pel retard en el cobrament d'algunes subvencions. Així, a juny de 2011 l'Ajuntament tenia un total de 3,4 milions d'euros pendents de cobrament, dels qual 2,8 milions corresponien a subvencions per inversions.

L'equip de govern de Cardona va reconèixer que la situació afecta molt negativament a les empreses cardonines que presten servies a l'Ajuntament i que acumulen retards molt considerables en el cobrament de factures. Així mateix, la regidora Aida Molner va explicar les línies mestres del pla de sanejament financer en el qual està treballant l'equip de govern per reconduir la situació. Segons va explicar Molner, el Pla establirà un calendari de priorització de pagaments, i obligarà a l'Ajuntament a fer un esforç en la reducció de la despesa. Està prevista també la possibilitat de sol.licitar un crèdit a l'ICO per fer front als pagaments més immediats, segons va avançar Molner.

En la seva intervenció, l'alcalde Ferran Estruch va explicar que la sessió informativa sobre els comptes municipals s'inscriu en la política de transparència informativa que vol impulsar l'equip de govern i va avançar la seva intenció de seguir-ne convocat per tal d'apropar la gestió del consistori a la ciutadania.