La Generalitat manté la seva decisió de suprimir el servei d'urgències nocturn de Cardona

Última revisió 16-11-2020 23:16
01/09/2011

El departament de Salut de la Generalitat va confirmar aquesta setmana la seva determinació a suprimir el servei d'urgències mèdiques de nit i dels caps de setmana i festius al Centre d'Assistència Primària de Cardona. Així ho va assegurar el conseller de salut, Boi Ruiz durant la reunió que va mantenir dilluns passat amb l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, i el de Montmajor, Josep Maria Corominas.

Els alcaldes van entregar al conseller un informe conjunt que recull en vuit punts els motius pels quals s'oposen a la reordenació del servei i van demanar al conseller que reconsiderés la seva proposta o n'ajornés l'aplicació, pels perjudicis que comportarà en l'atenció sanitària que reben els ciutadans dels dos municipis.

El document exposa que els canvis proposats vulneren els criteris de justícia i igualtat dels ciutadans del territori, atès que dificulta el seu accés als serveis sanitaris. També posa de manifest que la població de la zona és notablement més envellida que altres territoris, amb més de 400 masies aïllades i que a la gent empadronada s'hi ha d'afegir l'alt nombre de visitants que rep durant l'any". A més, l'informe també destaca que amb el nou sistema s'incrementarà el nombre de persones que es desplacen fins a Manresa i "se sobrecarregarà el servei d'urgències hospitalàries". Tot i això, des de la conselleria van rebutjar la proposta al.legant que les mesures plantejades responen a criteris d'eficiència i que, a més, han obtingut bons resultats en altres parts del territori on ja s'han aplicat.

Finalment el conseller va confirmar que la reordenació del servei es durà a terme a partir del proper 19 de setembre i que llavors les persones que necessitin fer ús del servei d'urgències hauran de trucar al 061, des d'on es decidirà si els atén un metge de família, si se'ls envia una ambulància de suport vital bàsic o si han de desplaçar-se a Súria o se'ls enviarà el SEM. Durant la reunió, en la que hi van assistir també els diputats David Bonvehí (CiU), Judit Carreras (PSC) i Joan Puigcercós (ERC), el conseller Boi Ruiz es va comprometre a que un cop posat en marxa el servei, el departament avaluarà periòdicament els resultats, amb possibilitats de replantejar novament el sistema si no són prou adequats.

L'Ajuntament de Cardona demanarà a la Generalitat que expliqui els canvis en el servei d'urgències als ciutadans del municipi

L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch ha demanat al conseller de Salut, Boi Ruiz i als responsables de sanitat del govern català que es desplacin al territori i expliquin als ciutadans com els afectaran els canvis previstos en la reordenació del servei d'urgències. Estruch considera que és el govern català qui ha de donar explicacions sobre com quedarà el sistema d'urgències i, en aquest sentit, ha avançat que l'Ajuntament facilitarà tots els mitjans per tal que els veïns i veïnes de Cardona "rebin tota la informació que es mereixen respecte una qüestió tant important com és l'atenció sanitària".

Cardona recull més de 3.400 signatures en contra de les retallades

La Plataforma en defensa de la sanitat pública de Cardona, que agrupa una cinquantena d'entitats cardonines, i altres persones sensibilitzades per la retallada, ha recollit 3.472 signatures per mostrar el seu rebuig a la reforma dels serveis d'urgències mèdiques que impulsa la Generalitat. L'alcalde de Cardona va lliurar les signatures al conseller Boi Ruiz dilluns passat després que els representants de la Plataforma les lliuressin al consistori cardoní. Així mateix, la Plataforma continua les seves mobilitzacions i accions en contra de les retallades, organitzant cada dijous a les 9 del vespre una cassolada a la plaça de la Fira, per defensar "les urgències que ja tenim" en horari nocturn, caps de setmana i festius.

"