La tradició de l'ou com balla continua viva a Cardona

Última revisió 16-11-2020 23:15
22/07/2011

Cardona tornarà a celebrar enguany la festivitat de sant Jaume amb la tradicional exhibició de l'ou com balla. La tradició es manté viva a la vila des de fa anys gràcies sobretot a la dedicació dels veïns i veïnes de la plaça sant Jaume.

Aquest any, l'ou ballarà a la placeta de sant Jaume el diumenge 24 de juliol a partir de les 9 del matí i dilluns 25 de juliol, des de dos quarts de dotze del matí. D'aquesta manera els veïns de la placeta homenatgen el sant i mantenen viva la tradició, engalanant la plaça, fent ballar l'ou i posant peixos de colors a l'aigua.

Els orígens de l'ou com balla a Cardona
El costum de fer ballar l'ou a la plaça de Sant Jaume per la diada del sant fou introduït per Mn. Ramon Clotet i Cuadrench l'any 1925, coincidint amb la instal.lació de fonts públiques a diferents punts de la vila de Cardona. Aquest capellà, veí de la placeta, també hi solia posar una peixera en la que, entre peixos, hi havia un canari o un gat petit. Un altre element curiós era una ampolla, o bé una bóta (la bóta de Sant Ferriol), a la qual entrava aigua constantment, però que, misteriosament, mai no s'acabava d'omplir.

Any rere any, una comissió de veïns de la placeta s'encarrega de tot el muntatge i ornamentació per assegurar la continuïtat d'una tradició que només ha deixat de fer-se algun any del temps de la República, durant la guerra civil (1936-39), els anys 1944 i 1945 i en el període 1994-1998.

Els actes són presidits per la imatge del Sant que durant l'any es troba en una fornícula que hi ha a la façana de cal Cosme. És tradicional que nens i nenes, veïns de la placeta, ofereixin un bri d'herba aromàtica -sol ser de menta- a la gent, tot dient -que hi haurà recapte per Sant Jaume? Acabada la festivitat es desmunta el parament i es reparteix el raïm que sostenia el sant, entre tots els presents, i es puja la imatge a la fornícula.