La historiadora de la Cardona de l'Uruguai, Mariángeles Bugani participa en l'intercanvi cultural entre les dues poblacions

Última revisió 16-11-2020 23:15
04/04/2011

El Protocol d'Agermanament entre la Cardona catalana i la Cardona uruguaiana continua donant els seus fruits i prova d'això és l'estada a la vila ducal de la mestra i historiadora uruguaiana Mariángeles Bugani. Aquesta estada, d'un total de 20 dies, acabarà el proper dia 7. Abans però, l'Ajuntament de Cardona organitza un acte públic de comiat el dimecres dia 6 d'abril, a les 7 de la tarda, al saló de sessions de l'Ajuntament.

En la seva estada a Cardona, Mariángeles Bugani ha estat treballant en el projecte de creació d'un servei de turisme pel municipi de Cardona de l'Uruguai, coincidint amb els actes de celebració del bicentenari de la independència del país sudamericà, i partint de la experiència de la vila de Cardona. Mariángeles Bugani ha anat veient la gestió dels diferents centres turístics de Cardona i va assistir a l'acte de presentació de la candidatura de Cardona als Premis EDEN de la UE, també se l'ha informada del funcionament en general de l'ajuntament

A més, Bugani ha pogut aprofundir en el coneixement de la història i el patrimoni de la vila ducal i estudiar els vincles històrics que tenen les dues poblacions. Precisament, va ser Bugani la historiadora que va descobrir que el capità Juan Antonio de Artigas, avi de José Gervasio Artigas -el Libertador de la pàtria uruguaiana- havia lluitat a Cardona l'any 1714 durant la Guerra de Successió, i per aquets mèrits de guerra, entre altres, el Rei d'Espanya li van donar terres a l'Uruguai, cofundant la ciutat de Montevideo. A més d'historiadora Mariángeles Bugani és mestra i directora d'una escola rural al Departament de Soriano, i membre de la Comisión Local de Cultura de la Cardona de l'Uruguai.

Aquest projecte de cooperació té el suport de la Diputació de Barcelona, i té una durada de dos anys. Comença amb aquesta estada de 20 dies a Cardona però continua amb la supervisió, des de l'Ajuntament de Cardona, fins a desenvolupar-se totalment. Aquest any s'ha previst la creació d'una oficina de turisme des d'on s'oferirien rutes sobre El naixement de la Pàtria", tenint en compte que la independència de l'Uruguai va néixer allà, a Soriano, el seu Departament (precisament el lema és "aquí nació la Pàtria").

"