Cardona commemora la Diada

Última revisió 16-11-2020 23:14
12/09/2008

El passat dimecres 10 de setembre Cardona va commemorar la Diada Nacional de Catalunya amb la tradicional encesa de la flama en honor als resistents de 1714 que posteriorment va ser portada al Fossar de les Moreres per membres de l'Associació Memorial 1714. L'acte va ser presidit per l'alcalde de Cardona Josep M. Sala, juntament amb els regidors de la corporació municipal i per nombrosos assistents que van seguir els parlaments i la posterior ofrena floral al castell de Cardona.

La celebració va començar amb la lectura del manifest del Memorial 1714, a càrrec del president d'aquesta associació Jordi Miravet, que va elogiar la lluita que Catalunya ha protagonitzat, des de la Guerra de Successió, en defensa de les seves institucions.

Al seu torn l'alcalde de Cardona va qualificar d'herois els cardonins que van lluitar el 1714, no només per oposar-se a l'invasor, sinó per haver mantingut l'esperit del nostre poble". Sala va convidar a tothom a conèixer el passat "per tal d'encarar el futur amb solidesa".

Seguidament les autoritats i els assistents a l'acte van sortir en comitiva cap al castell. Un cop al baluard de Sant Llorenç els regidors Damià Foraster i Josep Serra van fer l'ofrena floral als defensors del castell durant el setge de la fortalesa. Finalment un alumnes de 4rt d'ESO del cololegi Mare de Déu del Carme, Valentí Farràs, va llegir un manifest d'homenatge als cardonins que van viure la Guerra de Successió. La interpretació del cant del Segadors a càrrec de la Banda de Cardona va posar fi a la jornada.


Dijous 11 de setembre

Els actes previstos per la Diada Nacional de Catalunya van celebrar-se, com és tradició, davant del monument de l'Onze de Setembre on es va realitzar l'ofrena floral, el discurs institucional de l'alcalde i la interpretació de l'Himne Nacional de Catalunya.

En el seu parlament, l'alcalde va reivindicar l'esperit de la Diada "per reforçar i expressar la voluntat de ser catalans i defensar la nostra identitat". Sala va recordar al centenar d'assistents a l'acte que, l'Onze de Setembre d'enguany, es commemorava enmig del debat sobre l'estatut i el finançament de Catalunya, i en aquest sentit, va demanar "valentia, responsabilitat i coherència" per tal de "plantar cara a un govern central que es nega a fer complir les seves pròpies normes".

Contra aquesta situació que va qualificar "d'humiliant", l'alcalde va exigir patriotisme, fermesa i conviccions ètiques i morals. "Ara més que mai Catalunya necessita gent compromesa, exigent amb si mateixa i generosa amb el país", va apuntar l'alcalde que va reivindicar els valors del catalanisme polític per seguir transformant el país. En aquest sentit va admetre que "vivim moments difícils" i va reclamar "la unitat" de la societat civil i les forces polítiques catalanes per tal de fer un país respectat i digne.

L'acte va comptar també amb la participació dels Trabucaires de Sant Ramon que van cloure la celebració amb les corresponents salves d'honor.

"