Cardona inicia la seva Festa Major amb un Pregó dedicat a l'Uruguai

Última revisió 16-11-2020 23:14
09/09/2008

El Pregoner de la Festa Major d'enguany va ser el cònsol general de l'Uruguai a Barcelona, Joaquín Piriz, el qual va presentar en la seva intervenció, els 150 anys de vida de la República Oriental de l'Uruguai.

L'Alcalde, Josep Maria Sala, en la seva presentació, va explicar les raons per les quals s'havia convidat un representant de l'Uruguai. L'Ajuntament, el passat mes de juliol, va aprovar un Protocol d'agermanament amb la ciutat de Cardona, del Departament de Soriano, a l'Uruguai. Però la història ve de lluny: l'any 1983, uns alumnes del Cololegi Públic Mare de Déu del Patrocini, varen enviar una carta al comissari de policia de la ciutat de Cardona que acabaven de descobrir. La carta va tenir resposta i va iniciar-se una relació que ha continuat intermitentment, essent el 2003, un any clau: l'any en què aquella Cardona va celebrar el seu centenari i la Cardona catalana hi va ser especialment convidada.

Des d'aquí s'ha cololaborat en diferents projectes: el Museu d'Història Local "La Lata Vieja", la creació d'una granja escola per a nens discapacitats, etc. El cònsol Piriz, en la seva intervenció, va manifestar que esperava que el curs de les relacions entre les dues ciutats permetés passar d'una relació de sentiment d'allà cap aquí i de solidariat d'aquí cap allà, en una relació d'autèntica cooperació.

Entre el públic que omplia el saló de sessions, hi eren presents els principals protagonistes de la història: el Dr. Calixte Sabaté, que va descobrir la nova Cardona, el prof. Eloy Garcia, que va treballar el tema amb els alumnes de 5è d'EGB, del curs 1982/83, i els dos alumnes signataris de la carta: Jordi Sabaté i Josep Tristany. En lloc preferent també hi havia l'exalcalde Joan Bastida que, en el seu moment, va institucionalitzar les relacions entre la Cardona catalana i la Cardona uruguaiana.