L'Arxiu Històric de Cardona ingressa un cartell del teatre de la Casa del Poble del 1916

Última revisió 16-10-2024 14:39
16/10/2024

L’Ajuntament de Cardona i el seu Arxiu Històric es congratulen d’anunciar l’ingrés d’un nou element vinculat al nostre ric patrimoni cultural de caire festiu. Es tracta d’un cartell corresponent a la Festa Major del 1916 amb el programa de funcions del teatre de la Casa del Poble per als dies 10 i 11 de setembre. El cartell medeix 63,3 per 21,3 centímetres i va ser imprès per la Impremta Rubiralta, de Manresa. El seu ingrés s’ha fet per via d’adquisició.

Història

La Casa del Poble (Societat Republicana Radical de Cardona), coneguda popularment com “els radicals”, era la seu social del Partit Republicà Radical d’Alexandre Lerroux i que havia estat fundada al maig de 1912 en la seva primera seu situada en el número 5 de l’avinguda del Princep Alfons (ara Rastrillo). Només un any després, a la primavera de 1913, s’iniciaven les obres de la futura Casa del Poble, en uns horts adquirits a Ramon Ferrer Vila (àlies Xaran) i Ramon Argerich Torneula (àlies Pipa), situats al carrer de la Creu, pel preu pactat de 1.450 i 1.000 pessetes, respectivament. A l’agost, l’edifici ja s’havia conclòs en la seva actual ubicació del carrer de la Creu, número 21. Mesurava 17,40 metres de façana per 21 de fondària, amb un total de 365,40 m² i restava compost de baixos amb un saló-teatre per espectacles públics amb el seu escenari, teló, bambolines i robes, i un saló principal destinat a cafè, que comptava amb cuina, barra, taules de marbre, cadires, tamborets, piano, bancs, servei de copes i cafè, amb licors, xarops, orxates, cerveses, i gasoses.

En el cartell adquirit s’anuncien les funcions musicals, bàsicament sarsueles, a representar en el seu teatre per a la Festa Major del 1916 a càrrec de la companyia del tenor Josep Estany, dirigida per Joaquim R. Torres i amb artistes pertanyents al repertori dels teatres Tívoli i altres locals de Barcelona, acompanyada per l’orquestra “La Natural” de Cardona. Les peces a tocar  corresponien a obres de renom com ara “La tempestad”, “La alegria de la Huerta”, “Marina”, “Los guapos” i “Bohemios”, a raó de les dues primeres pel dia 10 i les altres tres pel 11, sempre programades a partir de les 10 del vespre.

Igualment, al cartell s’anuncien el concerts i balls a càrrec de la mateixa orquestra, programats pels dies 10, 11 i 12: els concerts es programaven pel migdia i vespre, mentre que els balls a mitja tarda (19 hores). Tot en el saló del l’entitat, que “estará adornado y habrá gran derroche de luz”.

A ressenyar que, prèviament, els dies 10 i 11, a les 6 de la tarda, s’anunciava una projecció de cinema amb les tres darreres sèries de la pel·lícula “Los misterios de Zudora”.

Amb aquest ingrés, Cardona i el seu arxiu amplien el seu patrimoni i el disposen al servei dels seus vilatans per remarcar la seva vàlua. No podem obviar que aquest cartell correspon a la programació feta per la junta de la Casa del Poble tot just coincidint amb la inauguració del nou casino de la Unió Cardonina, a la plaça de la Fira (actual El Centru), feta l’agost abans a càrrec de la companyia teatral d’Enric Borràs. Els radicals van voler estar a l’alçada programant tot el que hem comentat prèviament. Un any després, el desembre de 1917, la fortuna somreia als republicans amb el segon premi de la Loteria de Nadal. Els diners guanyats serviren per pagar els deutes contrets arran les obres de la nova Casa del Poble. Fou la sensació d’aquell any i a les dues dècades següents havia de ser el centre del republicanisme local.

Amb data del 31 de desembre de 1931, la junta general extraordinària dels socis de la Casa del Poble decidien que la societat s’anomenés Centre d’Esquerra Republicana, convertint-se en la seu d’aquest partit polític durant tota la Segona República fins a l’any 1939, que suposa la fi de de la legalitat republicana. Amb la instauració del règim del general Franco la Casa del Poble va ser confiscada per a la seva posterior subhasta i venda a mans privades. Assenyalar que als anys 40 i 50 encara es va mantenir l’activitat lúdica de la vella sala del teatre com a seu del cinema Imperio.

Documents adjunts