S'inicien les obres de millora del camí cobert del Castell de Cardona

Última revisió 16-03-2023 17:13
16/03/2023

  • El Departament de Cultura invertirà 1,18 milions d’euros al castell de Cardona en els propers tres anys
  • Les tasques de conservació i adequació del recorregut, conegut com a camí cobert, permetran millorar l’accés al monument i la seguretat de la zona
  • Aquestes obres es complementaran amb la substitució del paviment de fusta de l’entorn de la Col·legiat de Sant Vicenç i l’adequació energètica del monument

El Departament de Cultura de la Generalitat durà a terme diversos projectes de millora del castell de Cardona (Bages) amb una inversió global d’1,18 milions d’euros. Aquesta setmana, la directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, va visitar el castell de Cardona, acompanyada de l’alcalde cardoní, Ferran Estruch amb qui van comentar el detall de les inversions previstes al monument.

Tal i com va explicar Sònia Hernández, la primera fase d’aquestes obres que comença ara el pròxim més d’abril, inclou diversos treballs de conservació i millora del camí que uneix la vila amb el monument. En els prop de 200 metres de recorregut que té aquest accés al castell, conegut com a camí cobert, s’hi realitzaran diverses actuacions que milloraran l’accés i la seguretat de la zona. El projecte preveu millorar la circulació dels visitants a l’entrada del baluard de Sant Llorenç, la millora de la conducció de les aigües pluvials en aquesta zona i l’adequació del coronament dels murs associats al baluard. També s’actuarà a l’interior del portal del baluard, on es rejuntarà la volta de la construcció i seguint el camí s’assegurarà també la volat del portal intermedi. La intervenció més destacada serà al portal d’entrada al baluard de Sant Josep.

Les obres al camí cobert es completaran amb l’adequació del talús de la part final del recorregut, la reconstrucció d’una part del mur superior del talús i la consolidació de la garita adossada a la casamata.

L’altre projecte inclòs en aquesta fase és la substitució del paviment de fusta i baranes de l’entorn de la Col·legiata de Sant Vicenç. L’actuació preveu renovar els suports i l’estructura que suporta l’entarimat de fusta i col·locar un nou paviment.

Aquestes actuacions del camí cobert i l’entorn de la Col·legiata suposen una inversió de 580.000 euros que seran finançats pel Departament de Cultura (345.000 euros) i els fons Next Generation (235.000 euros).

Paral·lelament, es treballa en el projecte de millora de l’eficiència energètica al monument. El projecte preveu la primera fase de la renovació de la il·luminació del monument en els àmbits interiors, exteriors i zones de pas de les persones, la millora de la climatització de l’espai de recepció, la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques i la posada en marxa de dos punts de recàrrega de vehicles elèctrics. L’objectiu és reduir els consums d’energia elèctrica, fomentar la producció d’energia renovable i afavorir l’ús dels mitjans de transport no contaminants. Les obres s’iniciaran al segon semestre del 2024 i està previst que durin un any. L’actuació s’ha encarregat a l’empresa pública Infraestructures.cat. Aquesta primera fase del projecte d’eficiència energètica suposa una inversió de 605.000 euros i serà finançada a través dels ajuts del fons Next Generation (PIREP) que ha sol·licitat el Departament de Cultura.

Pel que fa al projecte d’il·luminació exterior i interior del monument ara es farà una primera fase, amb el compromís de desenvolupar tot el projecte en aquests propers anys.

Un sistema cultural de referència

Un dels eixos del Departament de Cultura és construir un sistema cultural de referència. Apostem per un patrimoni ben conservat i més sostenible i per equipaments museístics i arxius amb bones infraestructures que permetin conservar el patrimoni moble del país, amb museografies atractives i experiències gratificants a tota la ciutadania. Necessitem que el nostre passat monumental, arqueològic i paleontològic estigui ben conservat perquè el puguin gaudir les generacions futures. Parlem dels escenaris de la nostra història, espais clau que ens permeten reconstruir el relat de la nostra societat des de les nostres arrels fins a l’actualitat.

És per això, que des del 2021 s’està fent una aposta clara amb una gran inversió en obres de restauració, museïtzació, climatització i adequació energètica de museus, monuments i jaciments de la Generalitat, algunes de les quals podrà gaudir ja aquest any la ciutadania. Amb equipaments culturals de primer ordre, més accessibles i més sostenibles, garantirem l’accés a la cultura a tothom.