L'Ajuntament fa pública la seva posició respecte la situació d'Ercros a Cardona i el futur del runam salí

Última revisió 17-11-2020 20:12
30/11/2017

L'alcalde diu que la prioritat és la recerca de noves oportunitats pels treballadors i exigeix a Ercros la restauració del runam salí

Ahir dimecres dia 29 de novembre, l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, va fer una roda de premsa per tal de fer explícit el posicionament de l'Ajuntament respecte el tancament de la planta d'Ercros al municipi i l'actuació que ha desenvolupat des de que va tenir notícia d'aquest possible desenllaç. El batlle ha explicat els quatre àmbits en què s'ha estat treballant en els darrers mesos centrats en donar suport a la viabilitat de l'empresa i en els aspectes ambiental, institucional i laboral.

Fa un any i mig, quan es va comunicar de manera extraoficial el probable tancament de la planta de Cardona, l'Ajuntament es va posar a disposició de l'empresa i se'ls va demanar què necessitaven per tal de continuar l'explotació. La resposta de l'empresa sempre va ser la indefinició, tant al consistori com als treballadors, i aquesta ambigüitat s'ha prolongat més d'un any. Per l'alcalde, el tancament d'Ercros és una molt mala notícia i considera que se'ns hauria d'haver donat una resposta clara des de fa temps, perquè és evident que la decisió fa molts mesos que estava presa".

Ercros argumenta l'ERO i el tancament de la planta pel fet d'haver de donar compliment a la normativa europea del 9 de desembre de 2013, que prohibeix l'ús de tecnologia de mercuri i exigeix l'ús del procediment de cèlolules de membrana, pel qual sembla que es necessita una sal més purificada que la que resulta del procés de flotació de Cardona. Segons l'alcalde, "l'empresa podria haver fet inversions a la fàbrica de Cardona per tal de millorar la sal i així fer-la compatible amb el nou sistema de membrana, però no ha estat mai la seva intensió". També argumenta que "l'empresa hauria pogut trobar nous usos per la sal i arribar a acords amb altres empreses per donar-li sortida tal i com es fa en altres explotacions de la comarca i s'hauria pogut arribar a un acord. La sal resultant té de forma primària la possibilitat d'utilitzar-se per desglaç a carreteres-". En aquest sentit, també hi havia l'opció de fer una planta de Sal Vacum que anés més enllà d'aprofitar la sal del runam de Cardona i així donar viabilitat a la planta de Cardona.

En aquest any i mig l'Ajuntament ha estat treballant a nivell institucional per tal de poder trobar solucions al problema que plantejava Ercros. En els darrers mesos s'han mantingut diverses reunions amb la Generalitat de Catalunya, especialment amb els Departaments d'Empresa i Ocupació i de Territori i Sostenibilitat. Segons el batlle, "no només l'Ajuntament i Ercros tenen drets i deures contractuals sinó que la Generalitat també n'és partícip". Com recorda l'alcalde "l'any 2001 es va signar un conveni a tres bandes entre l'Ajuntament, la Generalitat i Ercros per la restauració íntegra de la Vall Salina que passa inequívocament per l'eliminació del runam salí".

En el marc d'aquestes reunions l'Ajuntament ha aconseguit que Cardona s'incorpori al futur Pla Director de la Mineria, del que havia quedat exclosa. Amb aquesta incorporació es vol marcar directrius clares pel que fa a la restauració del conjunt de la Vall Salina i del meandre del riu Cardener.

El tema laboral ha estat una de les màximes preocupacions del consistori en aquest darrers mesos i s'ha estat lluitant fins al final perquè l'empresa continués l'explotació a Cardona. En aquest sentit, fa mesos que el consistori treballa per intentar oferir possibilitats d'ocupació a tots els treballadors i així aconseguir que tots aquells que desitgin es puguin quedar a Cardona.

L'Ajuntament, a través de l'Agència de Desenvolupament Local i el Servei Connectem i amb el suport del SOC i de la Secretaria de Treball, han creat un dispositiu específic per tal de donar tot el suport als treballadors afectats. I s'està treballant per poder oferir el màxim d'oportunitats als treballadors que surten de l'ERO a l'hora de poder decidir el seu futur laboral, així com implicar a les empreses del territori per tal que hi cololaborin. Per a l'alcalde "cal agrair especialment la implicació del SOC i del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per la seva cololaboració així com també de la PIMEC.

El tancament total de la fàbrica de Cardona suposa un futur incert pel runam salí i, per això, l'Ajuntament el passat 18 de novembre va presentar alolegacions a l'actualització del programa de restauració de la Terrera Vella que ha promogut Ercros i "que és inacceptable" segons l'alcalde. La restauració que planteja l'empresa es limita a una intervenció de simple manteniment, a través de la construcció d'unes rases per conduir la salmorra cap al cololector.

El posicionament de l'Ajuntament se situa en restituir absolutament la zona afectada pels residus de l'antiga explotació minera. Pel consistori aquesta restitució s'ha de realitzar en el que marca la mateixa legislació ambiental i en la finalitat essencial que va condicionar la concessió de l'autorització mediambiental per la seva explotació que parlava clarament de la necessària restauració. Cal recordar que l'antic runam es troba dins la Vall Salina, un espai natural protegit (PEIN).

Per altra banda existeix una relació contractual molt clara entre l'Ajuntament de Cardona i ERCROS S.A. El gener de 1998, Minas de Cardona SL, societat succeïda per Ercros, contracta amb l'Ajuntament els drets d'explotació de la Terrera Vella i ho fa amb la finalitat d'utilitzar els residus derivats de l'antiga explotació minera i que havia de comportar la seva restauració plena i revegetació. D'aquesta manera es va acordar que l'extracció havia de suposar l'eliminació dels residus miners i la posterior revegetació de tota la zona.

En el contracte de 1998 també s'establia que si l'empresa explotadora cancelolés l'acord d'explotació restaria obligada a revegetar la zona.

Contràriament a aquesta obligació, la proposta que es formula per part d'Ercros com "d'actualització del programa de restauració" no ho contempla, el que suposa un incompliment d'una obligació ineludible del contracte per part d'Ercros.

Per a l'alcalde la primera opció encara és que Ercros continuïtraient el runam salí. Si aquesta opció no és viable, el batlle ha explicat que la única alternativa és "una revegetació de la zona, després del confinament del residu, tal i com els obliga el contracte que van firmar amb l'Ajuntament". D'aquesta manera els residus no contaminen i es continua manteniment la possibilitat del seu aprofitament en un futur.

L'alcalde ha explicat que encara queda molta feina per fer tant amb Generalitat com amb Ercros per tal de resoldre aquesta qüestió i que considera totalment prioritari solventar el problema mediambiental que genera el tancament de l'activitat d'Ercros.

"