La Recreació Històrica sobre la resistència de Cardona durant la Guerra de Successió, titulada 'Viurem lliures o morirem', estrenarà enguany un nou espectacle audiovisual durant les funcions que es faran aquest divendres i dissabte (13 i 14 de setembre). Es tracta d'un muntatge que ha realitzat el cardoní Albert Farré a partir del documental '1711. El Setge', unes imatges rodades per E2S que han estat cedides per TV3.
Aquesta serà ja la 16a Recreació Històrica que es fa dins l'Aplec del 18 de Setembre, que aquest 2019 arriba ja a la seva 22a edició. La Recreació consta de dues parts: la pujada al castell, on el públic ja es troba amb els primers quadres escènics, i la representació teatral, amb el públic ja assentat a la cololegiata de Sant Vicenç del castell de Cardona. En la primera part --que transcorre entre la pujada al castell i les primeres escenes de dins la cololegiata-- es recrea el bombardeig de les tropes borbòniques contra la població cardonina el 1711, una batalla que Cardona acabaria guanyant. La segona part, se centra ja en el 1714. S'inicia amb els borbònics als peus del castell demanant la rendició de Cardona. Barcelona ja havia capitulat. Cardona resistiria encara fins el 18 de setembre de 1714. La Recreació sortirà de la plaça del Mercat a les 20.15h.
L'origen de l'Aplec i la Recreació: l'Associació Cultural 18 de SetembreL'Associació Cultural 18 de Setembre és l'entitat organitzadora de l'Aplec del 18 de Setembre, que es celebra a la vila de Cardona des de 1998. Té com a objectius principals commemorar, recordar i divulgar els fets històrics succeïts a Cardona durant la Guerra de Successió --amb la capitulació del castell el 18 de setembre de 1714, una setmana més tard que Barcelona--, així com reivindicar les llibertats perdudes d'aleshores ençà i fomentar la cultura popular catalana.
El 2004, es va proposar afegir dins l'Aplec una recreació històrica, per tal de donar més pes al paper de Cardona dins la història de Catalunya. L'espectacle, amb música en directe, es va anomenar aleshores '7 dies de setembre' i es va representar sense interrupció fins el 2012 pel Grup de Teatre El Traspunt". El guió era de Jordi Santasusagna i la música original de Xavier Ventosa.
El 2013, amb la voluntat d'explicar també els fets ocorreguts a la vila el 1711, i per la importància que la població assoliria en la celebració del Tricentenari (del 2014), es va refer el guió i la música (amb els mateixos autors) per dotar l'espectacle d'una nova dimensió. En aquest nou guió, i per aconseguir una dinàmica que combinés rigor històric i entreteniment, es va pensar a alternar les escenes teatrals amb imatges de ficció. El seu títol és 'Viurem lliures o morirem', que és la recreació que actualment es porta a escena amb música en directe --a càrrec de l'Orquestra 18 de Setembre, composada per membres de la Banda de Cardona--, i de la qual se n'han anat fent actualitzacions de text i escenogràfiques en el decurs dels darrers anys. La direcció va a càrrec de Pep Haro.
Enguany, se celebrarà ja la 16a edició de la recreació, fet que constata l'arrelament que ha aconseguit a la vila, on es viu com un dels elements referencials del patrimoni històric local.
Cardona va ser un dels indrets més importants dels Països Catalans durant la Guerra de Successió (1705-1715), que va significar l'ocupació de Catalunya per les tropes francoespanyoles i la desaparició de totes les institucions catalanes. El seu castell va esdevenir un dels focus més destacats de la resistència catalana i es va convertir en el darrer baluard de les llibertats de Catalunya.
Un Aplec amb trobada castelleraA banda de la Recreació Històrica, l'Aplec comptarà amb altres activitats, totes de caire popular i cultural. S'iniciarà aquest divendres 13 de setembre amb la presentació del llibre '1713. La preparació de la guerra', que comptarà amb un dels seus autors, el navarclí Francesc Serra (18.30h - plaça del Mercat). A les 20.15 s'iniciarà la Recreació Històrica i, un cop acabada, a les 22.30h, es farà la penjada de l'estelada i hi haurà música amb el PD Aplec.
Dissabte els actes continuaran al matí amb l'Aplec Infantil (amb jocs i xocolatada) i al migdia amb una arrossada popular. Ja a la tarda, a les 19h, s'iniciarà la cercavila de cultura popular, que culminarà amb una actuació castellera a la plaça de bous, amb els Salats de Súria i els Castellers de Berga. A les 20.15 hores arrencarà la segona funció de la Recreació Històrica i a les 23.30 hores hi haurà concerts amb El Ventilador, Adala & Silva i Insershow (a la plaça del Mercat).
Diumenge 15 es farà la caminada popular, a partir de les 9 del matí. Els actes saltaran aleshores fins dimecres 18 de setembre, dia en què es farà l'Ofrena Floral a la Fira de Dalt, amb la Banda de Cardona i els Trabucaires de Cardona.
*L'Aplec del 18 de Setembre i la Recreació Històrica està organitzat per l'Associació Cultural 18 de Setembre. Compta amb la cololaboració de l'Ajuntament de Cardona i de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural
*Podeu comprar les entrades per a la Recreació Històrica en aquest enllaç