L'acord també inclou la donació d'un bust de marbre de l'enginyer datat del 1949
L'acte públic es farà l'1 de desembre i comptarà amb una conferència i amb la projecció de dos films històrics sobre les mines
L'Arxiu Històric de Cardona, ubicat al Casal Graells, acollirà el pròxim dissabte 1 de desembre l'acte oficial de donació a l'Ajuntament de Cardona, per part de la família Thiebaut Estrada, d'un àlbum fotogràfic sobre les salines de Cardona, datat del 1923, i d'un bust de marbre de l'enginyer Alberto Thiebaut del 1949. Es tracta de dues peces que expliquen una part molt important de la història moderna de Cardona i que amb la firma del conveni passaran a engruixir el patrimoni històric i artístic municipal.
L'àlbum de fotos va ser realitzat el 1923 per ser lliurat a Alberto Thiebaut, la persona clau per entendre l'inici de l'explotació de les sals potàssiques a Cardona, iniciada el 1929. En aquella època, Thiebaut era president de la societat Unión Española de Explosivos (UEE) i havia acabat de comprar les salines de Cardona al duc de Tarifa, motiu pel qual l'hi van confeccionar el l'àlbum. Està compost de 21 fotografies d'autoria desconeguda --que mostren les salines, els seus voltants, el salt i la central elèctrica de Malagarriga-- i de 8 postals sobre Cardona editades en aquells anys pel fotògraf Àngel Tolrà Viazo. En el seu conjunt, es tracta d'un document únic per entendre i comprendre la realitat de les salines" que "ofereix un testimoni de primera mà sobre la compravenda i els seus preliminars", explica el doctor Andreu Galera, director de l'Arxiu Històric de Cardona.
Pel que fa al bust, va ser cisellat el 1949 per formar part del monument commemoratiu a Alberto Thiebaut que es va fer amb motiu del vintè aniversari (1929-1949) de la posada en marxa de les mines de potassa. El projecte inicial contemplava ubicar l monument al Camí Nou, que voreja la muntanya del castell, però més tard la idea es va desestimar i es va decidir aixecar el monument als peus de la zona residencial dels Escorials, on vivien el director, els enginyers i altres tècnics de les mines. El monument es va acabar l'estiu del 1949, però el bust mai va ser emplaçat al seu lloc en quedar a mans de la família Thiebaut fins al dia d'avui.
L'acte 'iniciarà a les sis de la tardaL'acte públic de donació s'iniciarà a les sis de la tarda i comptarà també amb una conferència de l'enginyer de mines Alfonso Ballestero, titulada La minería de potasas en el Grupo UEE, i amb la projecció de dues filmacions d'època sobre les mines de Cardona: la primera és del 1936, sota el títol Montaña de Sal (Cardona), obra de X.Guell, i la segona és un muntatge a partir del reportatge emès l'any 1989 per RTVE-Sant Cugat sobre el tancament de les mines de potassa de Cardona, sota el títol Crisis en las minas de potasa de Cardona. Cada un té una durada d'uns deu minuts.
Emmarcat en la commemoració de Santa BàrbaraL'acte de donació del dia 1 de desembre està emmarcat en la commemoració de la festivitat de Santa Bàrbara, patrona dels miners, que se celebra el 4 de desembre i que enguany cau en dimarts. Com ja es tradició, la vila ducal homenatjarà als miners i a les seves famílies amb un acte institucional al Parc Cultural de la Muntanya de Sal que començarà a les 10 hores i que estarà presidit per l'alcalde, Ferran Estruch.
Després dels parlaments es farà l'ofrena floral al monument al miner. A continuació s'encendrà la flama del memorial i es llançaran 77 salves d'honor en memòria dels miners que van perdre la vida a les mines. L'acte és obert a tothom i en acabar es servirà un petit piscolabis pels assistents.
*Imatge: Retrat d'Alberto Thiebaut Laurin, obra del pintor valencià Manuel Benedito Vives. La figura de l'enginyer apareix representada amb el castell de Cardona al fons