Els Pastorets de Cardona tornen a l'escenari per Nadal

Última revisió 13-12-2023 09:38
13/12/2023

Les funcions seran el 25 i 26 de desembre i l’1 i 6 de gener a les 18:30 h i el 7 de gener a les 17:00 h

Les funcions d’enguany, que acollirà el teatre Els Catòlics, seran els dies 25, 26 de desembre i l’1 i 6 de gener a les 18:30 hores, i el 7 de gener a les 17:00 hores, per un preu de 12 euros. Les entrades es poden treure a través del web https://entrades.cardonaturisme.cat/ca/producte/pastorets2023

 

Història centenària 100% local

Els centenaris Pastorets de Cardona, representats pel grup de teatre El Traspunt, són una peça única i genuïna dins de l’univers teatral d’aquesta tradició nadalenca. Són el resultat d’una barreja de diferents textos ja existents amb altres de populars transmesos oralment a través de diverses generacions.

 

Els Pastorets de Cardona es representen des de l'any 1900, però els saquejos al teatre “Els Catòlics” durant la guerra civil van comportar la crema de textos, partitures i vestuari. La versió actual va ser recomposta l'any 1944 per mossèn Josep Domeque, barrejant textos de diferents Pastorets principalment els d'Antoni Molins (El nacimiento del Salvador o la Redención del esclavo) i Ramon Pàmies (L'Estel de Natzaret), i alguns fragments de Frederic Soler "Pitarra" (El Bressol de Jesús), Josep Maria Folch i Torres (Els pastorets o l'Adveniment de l'Infant Jesús).

Els orígens, la música i l’espectacle

L'origen castellà d’algunes obres originals explica també la pila de barbarismes en el text, llegat del català escrit i parlat previ a la normalització lingüística que dugué a terme Pompeu Fabra.

Com a novetat d’enguany, a més, s’ha fet la troballa amb l’origen d’una part del text que fins ara es desconeixia; la trama del Samuel, Soff, Rabadà i Isaac correspon a “La Venjança de Jesús”, de Pau Rosés i Joaquim Albanell.

La música, element molt present als Pastorets de Cardona, també és original i consta de peces pròpies i tradicionals catalanes de Ramon Mosella, mossèn Llorenç Riu i Domingo Melé. En un inici eren interpretades a piano, fins que Joan Roure va fer els arranjaments per a cobla l'any 1975. L'any 2008, Narcís Mellado i Xavier Ventosa van adaptar-ne tota la partitura per a un petit conjunt instrumental. Aquesta darrera versió va ser revisada per Xavier Ventosa l'any 2018 que a més, va introduir-hi fragments de música incidental.

Amb el pas del temps, l’espectacle ha anat evolucionant introduint-hi millores, com els decorats creats en el taller del mestre geganter Toni Mujal, i el vestuari dels personatges principals dissenyat i confeccionats per la dissenyadora Goretti Puente.

L’any 2020, en plena tercera onada de la pandèmia, es va encarregar a Jordi Santasusagna uns pastorets reduïts, tant de durada com de personatges, i es va aprofitar per donar-li una coherència temporal. El 2021 es va recuperar el format original i es va reestructurar el guió, afegint una petita escena i una cançó de pastors amb text de Jordi Santasusagna i música de Xavi Ventosa.

A més dels àngels i els dimonis, els pastorets protagonistes són en Bato i en Borrego, que amb el seu humor fan delícies de petits i grans. Des de fa més d’una dècada les cançons dels Pastorets s’acompanyen amb la música en directe interpretada per una vintena de músics de la Banda de Música de Cardona.