“Orson Welles i el Castell de Cardona: una visita de pel·lícula” recorre els escenaris principals del rodatge a la fortalesa cardonina i recull vivències i anècdotes de la gravació del film. La visita, d’una hora aproximada, està programada pels dies 2, 8 i 23 d’agost a les 19 hores i s’anirà oferint a partir del mes de setembre. Les entrades es poden adquirir a la pàgina web: cardonaturisme.cat
El Castell de Cardona ofereix una nova visita sobre el rodatge de la pel·lícula d’Orson Welles, “Campanades a mitjanit”. La visita ha estat desenvolupada per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural (ACPC), responsable de la gestió del monument, i la Fundació Cardona Històrica (FCH). Es tracta d’una visita guiada que explica alguns dels fets més destacats de la producció del film, anècdotes del rodatge i vivències d’algunes de les persones de Cardona que en van formar part.
L’acte de presentació ha comptat amb la presència de la directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernández; l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch; la Cap de l’Àrea de Monuments i Jaciments de l’ACPC, Carme Bergés i el director de la FCH, Francesc Ponsa.
En la seva presentació la directora General de Patrimoni Cultural ha lloat el projecte “per la seva contribució al coneixement del castell i la seva història” i per la seva capacitat de generar “una nova mirada i una nova visió de la importància d’aquest conjunt monumental en la història del país”. “Que un cineasta de la talla d’Orson Welles rodés aquí, a Cardona, una de les seves pel·lícules més transcendents i influents posa en relleu l’enorme atractiu que té el castell”, ha explicat. Igualment, la col·laboració i bona entesa entre el Departament de Cultura i l’Ajuntament de Cardona fa que es “generin nous projectes de dinamització patrimonial”. Un exemple de treball conjunt per acostar la cultura als ciutadans i fer del patrimoni un actiu cultural, social i econòmic, segons ha explicat.
Per la seva part, l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, ha destacat la importància de “Campanades a mitjanit” per Cardona: “Molts cardonins i cardonines van treballar en el rodatge i en tenen un gran record. Aquest rodatge és part de la nostra història i també una oportunitat per desenvolupar una estratègia de turisme cinematogràfic i arribar a més públics”.
En aquest context, Estruch ha relacionat aquesta nova visita amb la Cardona Film Office, una iniciativa que té per objectiu atreure rodatges a la vila ducal i potenciar el seu llegat cinematogràfic.
La visita, d’una hora aproximada, està programada pels dies 2, 8 i 23 d’agost a les 19 hores i s’anirà oferint a partir del mes de setembre en altres dies i horaris. Les entrades es poden adquirir a la pàgina web de la FCH.
Sota el títol “Orson Welles i el Castell de Cardona: una visita de pel·lícula” es proposa un recorregut pels escenaris principals del rodatge. El pati ducal, el claustre i sobretot la col·legiata de Sant Vicenç són els espais més destacats del rodatge i permeten veure el gran talent de Welles a l’hora de crear ambients i convertir el castell en un protagonista més de la pel·lícula.
Durant el recorregut s’explica també el context de l’època a Cardona i el país, la trajectòria vital i professional d’Orson Welles i les anècdotes del rodatge. Algunes d’aquestes han estat viscudes per persones de Cardona que hi van tenir relació com la família Davins de l’Hostal Perico, on dinava Welles i el seu equip, o la perruquera cardonina, Sílvia Muntané, que va treballar en el rodatge.
Les explicacions compten també amb fotogrames del film procedents del fons fílmic de la Filmoteca Española. En el cartell de la visita s’ha utilitzat una imatge que la fotògrafa Colita va fer a Orson Welles els dies del rodatge i que ha cedit la Filmoteca de Catalunya. Els participants de la visita es podran fer una fotografia a la col·legiata, al costat d’una imatge a mida real d’Orson Welles, que va realitzar l’any 1964 a Cardona el fotògraf Julián Guisado.
Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea
La Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona va ser reconeguda l’any 2016 com a Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea, una distinció que atorga l’Acadèmia i Europea del Cinema. El castell de Cardona va ser el primer espai de l'estat espanyol en rebre aquest reconeixement i el vuitè en l’àmbit europeu gràcies a la candidatura conjunta que van presentar l’Acadèmia del Cinema Català, l’Ajuntament de Cardona, la Filmoteca de Catalunya i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.
La distinció deixa constància permanent del valor simbòlic i patrimonial que el castell de Cardona té en la història del cinema europeu i l’han rebut també el Centre Bergman de Fårö, el Centre Memorial Eisenstein de Moscou, la casa dels germans Lumière de Lió, les escales del Potemkin d’Odessa o la Noria gegant de Viena entre d’altres.
El Castell de Cardona va ser un dels escenaris principals del rodatge de la pel·lícula “Campanades a mitjanit” del cineasta nord-americà Orson Welles. Durant 15 dies de la tardor de 1964 la vila de Cardona i el castell van acollir l’equip de gravació amb Welles al capdavant i un repartiment de grans estrelles internacionals com John Gielgud, Jeanne Moreau, Marina Vlady, Keith Baxter o Fernando Rey.