Cardona fa accessibles les visites a la Muntanya de Sal per a persones amb discapacitat intel·lectual

Divendres, 22 de febrer de 2019

La Fundació Cardona Històrica ha adaptat els continguts educatius de les visites didàctiques al Parc Cultural de la Muntanya de Sal a persones amb discapacitat intel·lectual o dificultats cognitives, amb la col·laboració d'AMPANS.

L'alcalde de Cardona i president de la Fundació Cardona Històrica,Ferran Estruch, el president d'AMPANS, Sebastià Catllà, i el director d'AMPANS, Toni Espinal, han estat els encarregats de signar el conveni de col·laboració que recull la continuació d'aquest projecte amb formacions contínues per part d'AMPANS al personal de guiatge i d'interpretació.

Al costat de l'equip de professionals i persones usuàries d'AMPANS, i l'equip de guies turístics de Fundació Cardona Històrica, representants de les dues entitats han presentat el projecte i posteriorment han fet una visita a l'interior de la Muntanya de sal.

L'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, ha assegurat que l'objectiu d'aquesta iniciativa és fer arribar el patrimoni de Cardona a molta més gent, fent que sigui accessible per a totes les persones". Pel President d'AMPANS, Sebastià Catllà, "és una molt bona oportunitat per demostrar que a través de la col·laboració amb els agents del territori construïm una societat més accessible i inclusiva".

Van ser els propis guies els que van detectar la necessitat de fer accessibles les visites a persones amb discapacitat intel·lectual. La Fundació Cardona Històrica va adreçar-se a AMPANS per rebre assessorament i poder dissenyar un pla de millora que aconseguís transmetre la informació i coneixements a les persones amb discapacitat intel·lectual que assistissin a les visites.

AMPANS aporta un equip de treball, format per professionals de l'Escola d'Educació Especial Jeroni de Moragas i professionals dels Serveis d'atenció diürna i laboral, que ofereixen formació i assessorament al personal de guiatge de les visites. S'ha elaborat una guia pràctica pels educadors on hi consten algunes directrius sobre com adreçar-se a persones amb discapacitat, què cal tenir en compte o quines estratègies comunicatives s'han de seguir per garantir una bona comprensió del missatge i una participació i integració de la visita. Segons Cristina Llohis, responsable dels serveis d'atenció diürna d'AMPANS i membre de l'equip del projecte, "durant molts anys s'ha parlat d'adaptacions físiques, d'eliminar les barreres arquitectòniques, i ara es tracta de fer un pas més, facilitar les adaptacions cognitives per fer més accessibles els continguts i vetllar perquè tothom pugui comprendre i entendre el que s'explica".

Aquesta bona pràctica es pot replicar en altres ofertes de serveis i així fer-los accessibles a les persones amb discapacitat. En aquest sentit, AMPANS disposa del programa 'Serveis de suport a la inclusió' a través del qual dóna suport i eines per fer accessibles tots aquells elements comunicatius dels serveis públics i comunitaris, com ara museus, biblioteques o altres tipus de serveis públics, per fer una comunicació accessible i entenedora per les persones amb discapacitat intel·lectual o amb necessitats de comprensió.

"
Darrera actualització: 17.11.2020 | 20:13