Alcaldes de la mineria potàssica catalana coneixen la gestió de la conca minera del Werra

Última revisió 17-11-2020 20:13
29/03/2019

Una delegació d'alcaldes i alcaldesses catalans, encapçalada pel president de l'ACM, David Saldoni, ha visitat aquesta setmana la regió alemanya de Hesse. Concretament, es van desplaçar fins a la conca minera del Werra per conèixer l'explotació i la gestió que es fa dels residus i alternatives turístiques.

La delegació catalana estava formada pels alcaldes de Cardona, Ferran Estruch, de Súria, Josep Maria Canudas, i de Balsareny, Isidre Viu, de la zona minera potàssica del Bages. La situació de la mineria d'aquesta comarca és única a Catalunya i en els últims anys ha partit transformacions importants, des del compromís per finalitzar l'abocament al runam del Cogulló de Sallent el proper 30 de juny, amb la conseqüent disminució de la producció, la construcció de la rampa a Súria, per concentrar la producció, la finalització inacabada de l'explotació de la terrera vella de Cardona i les conseqüències del tapament del runam de Vilafruns a Balsareny.

En els darrers mesos s'ha aprovat el Pla Director de la Mineria, que inclou els quatre municipis, i que pretén poder tractar de forma global les problemàtiques que tenen sense resoldre.

Per això, els alcaldes dels pobles miners de Catalunya, en una delegació vehiculada per l'Associació Catalana de Municipis, han visitat a la població de Philippsthal, al centre d'Alemanya, la realitat de la mineria en aquesta zona, i com l'empresa K+S, gestiona l'explotació i la gestió dels residus.

En aquest sentit, van poder visitar l'empresa K+S, dedicada a l'extracció i processament de sals de potassa, apostant per la sostenibilitat i medi ambient de la regió on opera. Aquesta empresa es dedica als productes de potassa i magnesi, com a matèria primera per elaborar productes d'alta qualitat per als sectors agrícola, industrial, salut i nutrició. En concret l'empresa de Philippsthal gestiona les mines de Hattorf, Wintershall, Unterbreizbach i Merkers, d'una extensió comparable a la ciutat de Munic.

Així, han pogut veure moltes diferències entre les dues explotacions, també provocades per les diferents composicions geològiques. Per exemple a Alemanya, l'explotació es desenvolupa amb voladures controlades i a Catalunya amb minadors. Per altra banda, a Alemanya, estan desenvolupant un pla per construir runams absolutament impermeables, i posteriorment tapar-los de forma que quedin integrats al paisatge.