La tradició de l'ou com balla continua viva a Cardona

Última revisió 22-07-2024 08:40
22/07/2024

Serà aquest dijous, 25 de juliol, durant tota la jornada

Cardona tornarà a celebrar enguany la festivitat de sant Jaume amb la tradicional exhibició de l'ou com balla. La tradició es manté viva a la vila des de fa anys gràcies sobretot a la dedicació dels veïns i veïnes de la plaça sant Jaume.

Així, l'ou ballarà a la placeta de sant Jaume durant aquest dijous, 25 de juliol. A les set del vespre hi haurà xocolatada per a tothom. D'aquesta manera els veïns de la placeta homenatgen el sant i mantenen viva la tradició i engalanant la plaça.

La tradició

El costum de fer ballar l’ou a la plaça de Sant Jaume per la diada del sant fou introduït per Mn. Ramon Clotet i Cuadrench l’any 1925, coincidint amb la instal•lació de fonts públiques a diferents punts de la vila de Cardona. Aquest capellà, veí de la placeta, també hi solia posar una peixera en la que, entre peixos, hi havia un canari o un gat petit. Un altre element curiós era una ampolla, o bé una bóta (la bóta de Sant Ferriol), a la qual entrava aigua constantment, però que, misteriosament, mai no s’acabava d’omplir.

Sempre s’ha fet en honor de la imatge de Sant Jaume que, permanentment, es troba en una fornícula que hi ha a la façana de cal Cosme. La imatge, tallada en fusta, és l’original que presideix la plaça des de temps immemorial.

Any rere any, una comissió de veïns de la placeta, dirigits pels més veterans –la Patrocini Picas i l’Agustí Codina- s’encarrega de tot el muntatge i ornamentació. Per diverses circumstàncies només ha deixat de fer-se algun any del temps de la República, durant la guerra civil (1936-39), els anys 1944 i 1945 i en el període 1994-1998.