Cardona presentarà demà els resultats de la recerca arqueològica realitzada a la capella de Sant Quintí

Última revisió 16-11-2020 23:15
17/09/2010

L'Ajuntament de Cardona donarà a conèixer els resultats de la recerca arqueològica que va impulsar el passat mes de juliol a la carena de Sant Quintí, amb motiu del 200 aniversari de la batalla que es va produir en aquets indret del municipi durant la Guerra del Francès (1808-1812).

La presentació de l'excavació s'inclou dins l'acte de institucional en defensa de la llengua i la identitat catalana que organitza l'Ajuntament coincidint amb el 18 de setembre. L'acte començarà a les 7 de la tarda al Saló de sessions de l'Ajuntament i serà presidit per l'alcalde Josep Maria Sala. Presentarà els resultats Ainhoa Pancorbo, arqueòloga municipal i directora de les excavacions realitzades al jaciment de Sant Quintí en les quals hi van participar 28 alumnes de secundària de Cardona. Al final de l'acte, s'entregarà un diploma als nois i noies que van participar en el camp de treball i hi haurà una menció especial per als propietaris dels terrenys on s'ha realitzat la campanya arqueològica

Els treballs arqueològics han permès recuperar els vestigis de la capella medieval de Sant Quintí, l'existència de la qual es coneixia únicament a través de documents del segle XIII. La presència de la capella explica el fet que l'enfrontament bèlolic viscut en aquest indret de Planès durant la Guerra del Francès sigui conegut amb el nom de batalla de Sant Quintí.

La batalla es va lliurar el diumenge 21 d'octubre de 1810 i va enfrontar les tropes ocupants franceses, sota el comandament del general McDonald, amb l'exèrcit espanyol i el sometent local, dirigit pel marquès de Campoverde. Segons expliquen les cròniques, les tropes locals, tot i ser molt inferiors numèricament, van sortir victorioses amb una dotzena de morts i 38 soldats ferits, mentre que l'exèrcit francès va patir una forta derrota amb unes 400 baixes i una vuitantena de ferits


Commemoració dels 200 anys de la batalla de Sant Quintí
Durant aquest any l'Ajuntament de Cardona ha impulsat diverses accions per commemorar el segon centenari de la batalla de Sant Quintí. A més de la campanya arqueològica i el camp de treball, l'Ajuntament ha publicat el llibre sobre la Creu dels Sants Màrtirs -als quals es va atribuir la victòria en la batalla de Sant Quintí- i ha publicat, com a imatge del calendari anual, un gravat que recrea una escena de la batalla.

Així mateix el cap de setmana del 23 i 24 d'octubre, l'Ajuntament té previst commemorar oficialment el 200 aniversari de la batalla de Sant Quintí amb diverses activitats entre les quals hi haurà una passejada històrica i un acte commemoratiu i de record dels fets ocorreguts a l'indret de Sant Quintí el 21 d'octubre de l'any 1810.