Cardona commemora avui la Diada Nacional de Catalunya recordant els cardonins resistents als setges de 1711 i 1714

Última revisió 16-11-2020 23:15
10/09/2010

Avui divendres 10 de setembre la vila de Cardona commemorarà la Diada Nacional de Catalunya amb la tradicional encesa de la flama al monument de l'onze de setembre en honor als resistents als setges de 1711 i 1714 i la posterior Ofrena floral al baluard de Sant Llorenç.

Amb aquest simbòlic acte la vila ofereix el seu homenatge als seus avantpassats que van lluitar durant la Guerra de Successió per defensar les llibertats catalanes. L'acte de commemoració de la Diada començarà a les 7 de la tarda davant el monument a l'Onze de Setembre i serà presidit per l'alcalde Josep Maria Sala, acompanyat de la corporació municipal.

L'acte s'iniciarà amb l'encesa del pebeter i la lectura del manifest del Memorial 1714 a càrrec de Jordi Miravet i Sanz, president de l'Associació Memorial 1714. Seguidament l'alcalde pronunciarà el discurs de commemoració de la Diada i a continuació les autoritats i els assistents sortiran en comitiva cap al castell. Un cop allí es procedirà a fer l'ofrena floral al baluard de Sant Llorenç, en memòria dels defensors del castell en la Guerra de Successió (1711-1714). Finalment es farà la lectura del manifest a càrrec de Teresa Company i Juberó , alumna de l'Escola Mare de Déu del Carme. L'acte conclourà amb la interpretació del Cant dels Segadors, a càrrec de la Banda de Música de Cardona.

Així mateix, Cardona commemorarà la Diada Nacional de Catalunya, l'endemà 11 de Setembre, amb l'ofrena floral i el discurs institucional davant el monument a l'Onze de Setembre. L'acte es clourà amb la interpretació de l'Himne Nacional de Catalunya i el galeig dels Trabucaires de Cardona.

Nit de l'Empalme i Encierro"
Avui a la nit Cardona viurà un de les cites més concorregudes de la seva Festa Major: la Nit de l'Empalme. Des de les 11 de la nit la música omplirà la plaça de bous amb les actuacions de la Vas-Tukada i la Banda de Música de Cardona. A les 12 se celebrarà el Pregó popular i el "xupinazo" i seguidament començaran les actuacions de Los Pachucos, Dr. Calypso, Malakaton i la Xaranga. Acabada la festa musical serà el torn dels bous que protagonitzaran l'Encierrro pels carrers de Cardona a partir de les 8 del matí de dissabte.

Dispositiu de seguretat
Amb motiu de la celebració del Corre de Bou l'Ajuntament ha organitzat un dispositiu de seguretat i d'assistència mèdica que s'encarregarà de vetllar pel bon funcionament de la festa.

El dispositiu està format pel personal mèdic i sanitari encarregat de l'assistència mèdica del Corre de bou i la Festa Major (Grup Lafuente), els membres de l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Cardona i de Creu Roja de Cardona, els mossos de Plaça i la Policia Local. El dispositiu incorpora aquest any com a novetat una Clínica mòbil completament equipada i sota la supervisió de dos metges, a més d'una ambulància medicalitzada. Tots els efectius encarregats de la seguretat i l'assistència mèdica de Festa Major coordinaran les seves funcions a diari. Així mateix, a l'inici de cada Corre de bou es comunicarà per megafonia les instruccions que han de seguir els participants a l'espectacle.

PODEU CLICAR AQUÍ PER VEURE EL PROGRAMA D'ACTES DE FESTA MAJOR

"