Cardona viurà aquest cap de setmana una nova edició de la Fira Medieval / Festa de la Sal

Última revisió 16-11-2020 23:15
01/06/2010

L'esplendor de la Cardona medieval tornarà a omplir aquest cap de setmana els carrers i places de la vila amb la celebració de la vuitena edició de la Fira Medieval/Festa de la Sal.

El certamen, que s'allargarà durant dissabte i diumenge, convertirà Cardona en l'escenari de multitud d'actes i activitats relacionades amb el passat medieval de la vila.

El mercat medieval d'artesans i menestrals, les visites guiades i teatralitzades pel nucli antic, les exhibicions de música, ball i cant i les demostracions d'oficis antics i falconeria són alguns dels ingredients imprescindibles d'un certamen que, també, té especial interès per al públic infantil amb la programació d'actuacions de teatre, titelles, tallers de pintura i de sal, espectacles de danses, espases i explica contes.

Enguany, la mostra torna a programar un espectacle de dansa aèria que es realitzarà a la façana de l'església de Sant Miquel dissabte a la tarda. Però una de les cites imprescindibles de la Fira serà la Baixada del Castell del Senyor i la Minyona de Cardona que se celebrarà dissabte a partir de les 9 del vespre. Un cop a la Fira començarà el tradicional sopar medieval amb tots els comensals vestits segons la indumentària de l'època. La nit de dissabte conclourà amb l'espectacle de foc a càrrec de Bruixes de Cardona i el concert amb el grup Los Hermanos de Rocco

La Fira Medieval/Festa de la Sal 2010 comptarà amb una exposició d'armadures, durant el diumenge a la plaça de la Fira i el Torneig de futbol base Vila de Cardona amb la participació especial del Club Bale de Mazères. Durant els dos dies de Fira es podrà visitar un campament medieval a l'esplanada del costat del pavelló, la taverna medieval de la Fira i les parades al carrer del comerç cardoní.

Podeu consultar el programa d'actes clicant aquí.

Actes institucionals i de recuperació del patrimoni històric de Cardona
Amb l'objectiu de recuperar i divulgar la història de la Cardona, la Fira inclou diversos actes relacionats amb el llegat medieval de la vila. Entre aquests, destaca enguany, la signatura del Protocol d'Agermanament entre Cardona i la població francesa de Mazères. El saló de sessions del consistori acollirà l'acte, que començarà dissabte a les 7 de la tarda. Els alcaldes de Cardona i Mazères, Josep Maria Sala i Louis Marette, segellaran l'agermanament. Amb la signatura del protocol les dues poblacions reforcen uns llaços d'amistat que es remunten al segle XIII quan el fundador de Mazères, Roger IV, es va casar amb Brunisenda, filla del Comte de Cardona, Ramon IV Folc.

A banda de Mazères, la Fira Medieval comptarà amb la participació de les ciutats de Tremp i Sort -de l'antic comtat de Pallars- com a convidades a la cerimònia dels Síndics de la Terra que homenatja les viles i ciutats que en el passat van formar part de la casa dels Cardona.

Els reconeixements continuaran diumenge al matí al saló de sessions amb l'acte de lliurament del Saler d'Or de Cardona, reconeixement que enguany recaurà en l'escultor cardoní Toni Mujal i Obradors, creador de més de 100 parelles de gegants. Aquesta distinció reconeix les persones que amb la seva tasca han contribuït a l'interés general del poble i a la seva projecció. Finalment, diumenge a la tarda se celebrarà al Teatre Els Catòlics la representació del Dret d'Aimines pels alumnes de l'IES Sant Ramon. Tot seguit hi haurà l'acte de lliurament de la moneda de pagament del Dret d'Aimines per part del l'empresa Salinera de Cardona SL, titular de la concessió històrica de la sal a la vila de Cardona.

Homenatge al camí de Sant Jaume
Amb l'objectiu de continuar la tasca de recuperació de la memòria i el patrimoni històrics de Cardona, l'Ajuntament ha escollit enguany una imatge de Sant Jaume com a element central del programa de Fira. El cartell, dissenyat per l'empresa cardonina Tres per cinc, reprodueix la imatge de Sant Jaume -amb vestit de pelegrí- que decora un dels capitells de la capçalera de l'església parroquial de Sant Miquel atès que Cardona formava part de les viles medievals per on discorria el camí de Sant Jaume.