Els visitants al Centre Cardona Medieval podran elaborar un penjoll de sal i conèixer la veritable història de la Torre de la Minyona del Castell
Enguany, Solsona i Cardona s'uneixen també en la difusió dels programes respectius.
S'oferirà l'entrada lliure al Pou de Gel i al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona durant tot el cap de setmana
Es repetirà la ruta nocturna 'Nacionals i Republicans. La història silenciada' a la vila solsonina
Cardona se suma un any més a les Jornades Europees del Patrimoni, que se celebren aquest cap de setmana, amb un taller de sal i una visita al castell de Cardona. El dissabte de les 6 de la tarda a les 8 del vespre, el Centre Cardona Medieval, acollirà el taller Un ofici singular: el treball de la sal". Els participants podran crear el seu propi penjoll a partir de pedres obtingudes de la Muntanya de Sal, a més de conèixer les peculiaritats del mineral, com es manipula i en què consisteix l'ofici de l'artesania de la sal. El penjoll servirà als visitants de passi gratuït per a una visita posterior sobre "La veritable història de la Torre de la Minyona" al Castell. Per a més informació cal trucar a la Fundació Cardona Històrica, als telèfons 938692798 o 938692475.
Per la seva banda, Solsona s'adhereix per onzè any consecutiu a les Jornades Europees del Patrimoni, una ocasió per reivindicar els ressorts culturals i històrics del municipi i fer-los viure a la ciutadania amb una sèrie activitats d'entrada lliure. Se celebren aquesta setmana de divendres a diumenge amb exposicions, jornades de portes obertes i visites comentades.
Divendres obrirà portes al Casal Cívic Xavier Jounou la mostra "Apadrinem el nostre patrimoni". Forma part d'un projecte que porta el mateix nom participat per totes les escoles d'educació infantil i primària del Solsonès, la llar d'infants El Pi i la UEC L'Afrau sota el lideratge del Servei Educatiu del Solsonès per tal de fomentar el coneixement dels elements patrimonials de l'entorn -arrenca ara amb la intenció que tingui una durada de tres o quatre cursos. Els alumnes realitzaran un treball d'investigació al voltant d'un indret patrimonial i, posteriorment, n'elaboraran material divulgatiu. L'objectiu final és que els nens i nenes es facin seu el patrimoni del territori, el valorin i l'estimin.
L'exposició, que explica el motiu pel qual cada centre educatiu ha escollit un recurs concret, romandrà oberta fins al dia 23 d'aquest mes i es podrà visitar durant l'horari d'obertura del Casal Cívic, de nou del matí a nou del vespre.
Com és habitual, per les Jornades Europees del Patrimoni també s'ofereix l'oportunitat a veïns i visitants de conèixer els principals espais museístics de la ciutat amb entrada lliure. El Museu Diocesà i Comarcal obrirà portes dissabte d'onze a dos quarts de set i diumenge d'onze a dues, i el Pou de Gel, dissabte d'onze a una i de cinc a set i diumenge d'onze a una.
Un dissabte carregat de propostesAixí mateix, el dissabte es duran a terme diverses activitats. La primera, a les onze del matí, serà una visita comentada a l'exposició del Museu "Descobrint Solsona", creada pel Màster de Restauració de Monuments de la Universitat Politècnica de Catalunya, que continuarà amb una visita a la catedral per descobrir-ne alguns secrets. Cal inscriure-s'hi prèviament trucant al telèfon 97348 2101, o bé enviant un correu electrònic a museu@museusolsona.cat.
Dissabte a la tarda l'Associació Ithaca oferirà una nova visita teatralitzada dels indrets més rellevants de Solsona durant la Segona República i l'esclat de la Guerra Civil. Es farà de set de la tarda a nou del vespre. La ruta finalitzarà al claustre de la catedral, on l'Orfeó Nova Solsona interpretarà un parell de temes. S'ha de reservar plaça amb antelació a través de l'Oficina de Turisme, trucant al telèfon 973482310.
Les Jornades Europees del Patrimoni s'organitzen a Solsona per onzè any consecutiu amb una sèrie d'activitats gratuïtes per posar en valor la riquesa cultural i històrica local. Enguany és una iniciativa conjunta de la regidoria de Turisme de l'Ajuntament de Solsona, la Fundació Cardona Històrica, l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona i el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, amb la col·laboració de l'Associació Ithaca, el Servei Educatiu del Solsonès, les escoles de la comarca, el Consell Comarcal del Solsonès, l'Orfeó Nova Solsona i el Pla de barris de la Generalitat de Catalunya.
PODEU DESCARREGAR-VOS EL DÍPTIC DE LES JORNADES CLICANT AQUÍ.