Es presenten els primers resultats de la recerca efectuada en relació al camp de futbol de Cardona

Dijous, 27 d’abril de 2017

El proper divendres, 28 d'abril, el Dr. Andreu Galera i Pedrosa, director de l'Arxiu Històric de Cardona, presentarà els treballs de recerca documental endegats des de l'arxiu a l'entorn de la investigació arqueològica duta a terme arran les obres del futur Espai de Vida Activa de Cardona, on actualment es troba el camp de futbol. Aquesta xerrada és continuïtat de la ja feta el divendres passat a càrrec de l'arqueòloga municipal, Ainhoa Pancorbo i tindrà lloc al Centre Cardona Medieval a les set de la tarda.

Més enllà de les diverses estructures localitzades amb els corresponents horitzons cronològics, la investigació manifestava la necessitat de documentar l'evolució del territori i el seu paisatge en el sector objecte de la intervenció, per poder interpretar millor la seva interacció en el decurs del temps, en especial pel que fa al període medieval i modern, en el marc de la correlació metodològica entre les fonts materials i les documentals.

Per això mateix, s'ha procedit a fer una lectura de totes les fonts documentals susceptibles d'aportar informació, ja siguin publicades o inèdites, a distingir entre aquestes darreres de les conservades a l'Arxiu Històric de Cardona respecte d'altres que romanen a d'altres centres i institucions del país, amb una menció especial per als fons notarials locals conservats entre la Biblioteca de Catalunya, l'Arxiu de la Corona d'Aragó, l'Arxiu Comarcal de Berguedà i l'Arxiu Diocesà de Solsona.
El resultat final després de dos anys de treball, ha estat el buidatge sistemàtic de totes les dades fornides per la lectura de la documentació, les quals han permès reconstruir l'evolució del parcel·lari entre els segles XIV i XX. Una evolució que alhora ha permès registrar la seva titularitat i els diferents usos donats a les parcel·les, ja sigui com a finques rústiques o urbanes amb una finalitat agrària, industrial o d'habitatge, i procedir així a visualitzar la progressiva transformació del paisatge en l'àrea afectada per les obres fetes i la conseqüent recerca arqueològica.

És d'aquesta manera que divendres es presentarà, a manera de primers resultats, l'evolució del raval de Soldevila, barriada de la vila de Cardona, sorgida entre els segles XII i XIII a l'entorn de la font de la Pomalla i el seu toll (actual bòfia de Cal Pinsota) i del camins de Barcelona i de les Salines. I la seva progressiva transformació a partir de la segona meitat del segle XIV en una àrea rural més del terme, a manera d'horts i conreus hortifrutícoles, a causa de les necessitats defensives viscudes en el Principat i el vescomtat de Cardona a partir de la dècada de 1360, en el marc de la guerra amb Castella (1357-1375), que van obligar a reformar les defenses de la vila amb la construcció d'un nou recinte murat.

Darrera actualització: 17.11.2020 | 20:11