El ple aprova per unanimitat atorgar la Medalla al Mèrit Esportiu a Pere Marsinyach

Divendres, 9 de novembre de 2018

En la sessió, també es va donar llum verd a la xifra del padró i a una moció que rebutja la petició de penes als presos polítics


El ple de Cardona va aprovar aquest dijous per unanimitat dels tres partits (ERC, PDeCAT i PSC) atorgar la Medalla de la Vila de Cardona al Mèrit Esportiu a Pere Marsinyach Torrrico, campió d'Europa de patinatge artístic i subcampió del darrer Mundial.

Amb la concessió, l'Ajuntament vol reconèixer la seva meritòria trajectòria esportiva i els nombrosos èxits en l'àmbit del patinatge artístic", així com la seva contribució "a la projecció del Club de Patinatge del Foment Cardoní i a la projecció de Cardona al món". Es tracta de la màxima distinció prevista en el Reglament d'Honors i Distincions de la Vila de Cardona en l'àmbit esportiu. L'acte d'entrega es farà públic pròximament.


Aprovació del padró
Un altre dels punts importants del ple va ser l'aprovació de la xifra del padró en el tancament del 2017, que va ser de 4.652 habitants. Malgrat recular una mica respecte la de l'anualitat anterior, l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, va explicar que en aquests moments "la baixada s'ha aconseguit estabilitzar" i va indicar que, a dia d'avui, el municipi compta ja amb 4.700 veïns: "ara mateix ja som més gent que en el 2017, però hem de continuar treballant per frenar el decreixement i consolidar la població". En aquest sentit, va indicar que l'equip de govern d'ERC "continuarà posant tos els esforços perquè la gent pugui treballar i viure a Cardona amb dignitat" i va posar com a exemples l'Agència de Desenvolupament Local i la nova Oficina d'Habitatge Municipal, dues eines "molt importants per assolir habitatge i ocupació de qualitat".

Per part de l'oposició, el regidor del PSC Jordi Casas va veure com una "bona notícia" l'estabilització de la caiguda i va apostar també per la rehabilitació d'habitatge amb l'objectiu de "sobrepassar un altre cop els 5.000 habitants". Al seu torn, Rosa Ruiz, del PDeCAT, es va "alegrar" també "de la lleugera puja", tot i que va demanar "analitzar amb més detall tot el tema de l'habitatge". La xifra del padró es va aprovar per unanimitat.


Moció per rebutjar les penes de presó
L'últim punt del ple va ser una moció a favor de l'absolució dels presos polítics i promoguda per l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i l'Associació de Municipals per la Independència (AMI), una moció que va generar malestar al PSC, que es va abstenir, per "les maneres" com s'havia presentat.

La moció insta a "rebutjar rotundament" les peticions de presó que demana la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat als presos polítics, exigeix la seva absolució al tractar-se "d'uns fets inexistents i d'un relat inventat", denuncia la "manca de separació de poders de l'Estat espanyol i la manipulació de la realitat", exigeix la llibertat immediata dels presos i el retorn dels exiliats, i dona suport a totes les persones que "pateixen la repressió per part de l'Estat espanyol".

En la seva exposició, l'alcalde, Ferran Estruch (ERC), va assegurar que es tractava d'una moció "que ens fa reflexionar" per la "situació d'enorme patiment i d'enorme gravetat que pateixen unes persones que fa més d'un any que són a la presó de manera preventiva". I va reblar: "no han matat, no han robat, no són corruptes, només han donat la veu al poble". Estruch va afirmar que tot el que s'estava "articulant" al voltant de l'1-O és "una farsa" i va assegurar que "la justícia no és independent, com s'ha vist en els darrers dies amb l'afer dels bancs i les hipoteques".

En el torn de l'oposició, el regidor del PSC Jordi Casas es va mostrar molest perquè, va dir, havia rebut el text de la moció el dia abans del ple a la nit, sense prou temps per analitzar-la i proposar esmenes. Casas va recordar que "sempre hem dit que no haurien de ser a la presó, que l'1-O no hi va haver violència i que no hi va haver rebelolió, però n'haguéssim pogut parlar, perquè coincidim en moltes coses, però creiem que no aquesta no és manera de portar-la a ple". El regidor socialista també va afegir que, al seu entendre, el preàmbul de la moció equiparava "el PP amb el PSOE" i, en aquest sentit, va voler deixar constància que "no és el mateix".

Per part del PDeCAT, Rosa Ruiz va assegurar que per al seu grup "no importava si la moció havia estat enviada a la nit", ja que es tracta d'un "moment excepcional" en el qual "tots hem d'estar units per la llibertat i lluitar". La moció es va aprovar amb els 7 volts d'ERC i els 3 del PDeCAT. El PSC es va abstenir.

"
Darrera actualització: 17.11.2020 | 20:13