El Departament de Cultura presenta la reproducció de les pintures romàniques de la col·legiata de Sant Vicenç de Cardona, realitzada amb l'Obra Social "la Caixa" que l'ha finançat amb una inversió de 173.089 euros
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha presentat avui dilluns 24 d'abril la reproducció de les pintures murals romàniques de la galilea de la col·legiata de Sant Vicenç de Cardona, feta amb la tècnica de restauració pictòrica Papelgel, l'únic sistema al món capaç de transferir imatges amb qualitat fotogràfica a superfícies tridimensionals.
A la visita i presentació també hi han sigut presents Ferran Estruch, alcalde de Cardona, M. Àngels Blasco, directora dels serveis territorials del departament de cultura a la Catalunya central, Àlex Susanna, president de l'Agència Catalana de Patrimoni Cultural i Jaume Masana, director territorial de CaixaBank a Catalunya, a banda dels regidors Aida Molner, Joan Hernández, Josep Serra i Rosa Ruiz.
El procediment per crear la còpia exacta de les pintures de Cardona va requerir diverses sessions fotogràfiques del conjunt original, exposat al Museu Nacional d'Art de Catalunya. En concret, es van prendre prop de 700 fotografies de cadascuna de les facetes dels arcs per fer el fotomuntatge de les escenes. Posteriorment, es va instal·lar als porxos de la col·legiata una pell de fibra de vidre recoberta amb morter plàstic que reprodueix la superfície de la pedra i sobre la qual es va transferir la imatge impresa en Papelgel.
Anomenats 'Porxos Pintats' en la documentació històrica, les pintures de la galilea de la col·legiata de Sant Vicenç van ser descobertes l'any 1953 durant uns treballs de restauració. Anys més tard serien arrencades amb la tècnica de l'strappo, traspassades a tela i exhibides al que actualment és el MNAC.
El projecte de restitució, juntament amb la nova museografia de l'interior de la col·legiata, s'ha dut a terme en el marc del programa Patrimoni en Acció, que impulsen conjuntament el Departament de Cultura i l'Obra Social la Caixa" pel foment de l'ús i el coneixement del patrimoni cultural català.
Cliqueu aquí per veure el making off de la instal·lació de les pintures romàniques.
En acabar, el conseller ha continuat la visita institucional a l'Ajuntament de Cardona on ha signat el llibre d'or de la vila. Tot seguit, les autoritats s'han desplaçat a peu fins a l'Arxiu Municipal a l'edifici del Casal Graells on han pogut veure, entre altres, la carta de repoblament de la vila de la mà del director, Andreu Galera.