L'Ajuntament de Cardona presenta el programa commemoratiu del 300 aniversari de 1714 amb una clara vocació de projectar la vila i el seu patrimoni a l'exterior
Cardona aprofitarà la commemoració del 300 aniversari de la fi de la Guerra de Successió per completar la senyalització històrica i turística del Castell i construir un centre d'interpretació de la Guerra de Successió a l'edifici de la casamata. Aquesta serà una de les actuacions més destacades, i amb major dotació pressupostària, que l'Ajuntament de Cardona té previst fer realitat en el marc del programa commemoratiu del Tricentenari de 1714 que es va presentar el passat divendres 7 de juny a la vila ducal
La presentació pública del programa commemoratiu va omplir el saló de sessions de la casa consistorial en un acte presidit per l'alcalde Ferran Estruch, acompanyat de Miquel Calçada, Comissariat de la Generalitat pels actes del Tricentenari, del primer tinent d'alcalde, Josep Tristany i del director de l'Arxiu Històric Municipal de Cardona, Andreu Galera.
En el transcurs de l'acte, el batlle de Cardona va explicar les línies generals que tindrà la commemoració que, segons va manifestar, "ha de servir per projectar Cardona a la resta del país". Estruch va emplaçar a tots els cardonins a fer-se seva la commemoració "per retre homenatge als defensors del castell durant el 1714" i per "demostrar l'esperit de resistència i la voluntat de construir un futur millor del poble cardoní".
A continuació l'alcalde va explicar els 4 grans eixos d'actuació que tindrà la commemoració (l'institucional, el popular, el pedagògic i el de la recerca històrica i la valoració patrimonial) i va presentar les dues comissions, la tècnica i la popular, que concretaran els actes que es portin a terme. Tot seguit es va presentar el logotip de la commemoració i el redisseny de la web www.cardona1714.cat que ha realitzat l'empresa cardonina E2S i que servirà per donar a conèixer les activitat del Tricentenari a Cardona. Al seu torn el Comissariat de la Generalitat va destacar l'esforç que la vila de Cardona ha fet per bastir els actes de la commemoració i va destacar la voluntat de tothom per fer una commemoració popular, transversal i inclusiva. Calçada va recordar que la commemoració de la fi de la Guerra de Successió demostra "la voluntat de ser" del poble català, el qual tot i perdre les seves llibertats ara fa 300 anys "ha lluitat sempre per mantenir i preservar la seva identitat".
Un programa d'actes de caire popular, institucional, científic i acadèmic
Entre el setembre de 2013 i el setembre de 2014 Cardona programarà una quinzena d'actes de tot tipus relacionats amb la commemoració. El tret de sortida el donarà el pregó institucional de Festa Major que pronunciarà el tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, la presentació de l'Àliga de Cardona i la inauguració de l'exposició itinerant sobre Catalunya i la guerra de Successió que ha realitzat el Museu d'Història de Catalunya. També durant el mes de setembre Cardona participarà en la inauguració del Born Centre Cultural de Barcelona on la vila cardonina tindrà una presència destacada.
Les activitats prosseguiran el 2014 amb la inauguració de la senyalització del Castell i la museïtzació de la Casamata, la cloenda a Cardona del Congrés Internacional d'Història de la Guerra de Successió i la celebració el setembre del 2014 d'un acte d'abast nacional per commemorar el 18 de setembre de 1714.
Un dels elements que viurà una transformació més evident amb la commemoració serà la recreació històrica "7 dies de setembre" que es realitza a Cardona cada any durant el mes de setembre per commemorar l'heroica resistència dels defensors del castell. L'Ajuntament de Cardona vol que la recreació esdevingui la recreació de referència sobre la Guerra de Successió i per això anirà incorporant durant el 2013 i el 2014 novetats en el contingut i la posada en escena a més de comptar amb una major implicació de la ciutadania.