Aquest diumenge, dia 4 d'octubre, es van presentar a la plaça de la Fira de Cardona els nous plats que oferiran durant la temporada de tardor-hivern 2015-2016 els set restaurants cardonins que participen en el projecte Sabors del 1714 i que són Cal Borrasca, El Centru, La Plantada, La Premsa, La Volta del Rector, Petit Perico i Vilars Rurals, juntament amb l'allotjament rural Torre d'en Bofill que l'oferirà als seus clients.
A partir de les onze del matí es van exposar els nous plats, amb els ingredients que en formaven part i, seguidament, una comissió interdisciplinar d'experts va valorar la seva qualitat.
L'acte de presentació es va iniciar amb una actuació musical del tenor Marcel Casellas i la pianista Anne Dardey, professors de l'Escola Municipal de Música de Cardona que van interpretar quatre àries de diversos compositors del segle XVIII.
Seguidament, va obrir el torn d'intervencions l'alcalde de Cardona, Ferran Estruch, que va posar de relleu la bona feina que fan els restaurants cardonins que assoleixen un alt nivell de qualitat i que estan disposats a innovar participant en aquest projecte de recuperació de la cuina del 1714. Va remarcar que l'Ajuntament està al costat dels seus restaurants i dona recolzament a les iniciatives innovadores que potencien l'oferta turística cardonina.
El comitè d'experts, encapçalats pel catedràtic Toni Riera, catedràtic d'Història Medieval de la Universitat de Barcelona, va posar de relleu la importància de recuperar la cuina històrica catalana com a una part molt significativa de la nostra història comú i va lloar la qualitat i l'encert dels restaurants en la preparació de les receptes de cuina històrica. Va fer notar que es percep una evolució i millora del mestratge dels restaurants participants que van acumulant experiència en la interpretació de les receptes.
Tot seguit, va intervenir en Joan Morales, periodista i director de la Revista Descobrir, que va destacar la importància de la gastronomia en la promoció turística. En aquest sentit, va elogiar la qualitat culinària dels establiments de Cardona i va valorar molt positivament que es barregi l'oferta cultural amb la gastronòmica per oferir una experiència total al turista que visita Cardona. Per la seva banda, Àngel Casals, professor d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona va fer notar que els plats que presentaven els restaurants cardonins eren els que omplien les taules dels nobles i classes benestants a començaments del segle XVIII i que la opulència de les carns i les espècies d'aquesta plats ens transporten cap aquest moment històric i ens permeten experimentar les mateixes sensacions.
A continuació Montserrat Coberó coordinadora i assessora del projecte Sabors del 1714 va indicar que amb aquesta proposta turístico-gastronòmica dels restaurants cardonins la vila de Cardona es situa al capdavant de la recuperació de la cuina històrica a Catalunya.
Per acabar en Josep Tristany, regidor de Turisme, va agrair als restaurants la seva participació i va convidar als assistents a degustar els plats que havien preparat.Un gran nombre de cardonins i de visitants que aquell matí de diumenge es trobaven passejant pel mercat de Cardona van poder gaudir de les degustacions preparades.
La cuina del 1714 permet assaborir uns plats diferents als que habitualment trobem en els restaurants catalans, recuperar uns sabors totalment perduts en la cuina catalana actual, amb l'aroma d'un gran nombre d'espècies que aporten perfums subtils i noves experiències per als nostres paladars. El col·lectiu de restaurants cardonins que participa en aquest projecte oferirà a les seves cartes aquests plats i menús del 1714 durant tota la temporada de tardor-hivern perquè els turistes que vulguin conèixer el patrimoni històric de Cardona i la seva participació en la Guerra de Successió, a més de fer visites guiades de gran qualitat al castell i els carrers de la vila, puguin assaborir els plats que es servien a les taules benestants dels protagonistes d'aquell període històric. Una experiència excepcional, amb tots els sentits.