Cardona recuperarà la figura de l'Àliga 300 anys després de la seva desaparició

Dijous, 4 d’abril de 2013

L'Àliga de Cardona tornarà a ballar a la vila ducal gràcies al projecte de recuperació que l'Ajuntament està impulsant per restituir aquest element del patrimoni festiu de Cardona. La nova àliga s'estrenarà aquesta propera Festa Major i Cardona recuperarà, així, el símbol més solemne del folklore de la vila, que va desaparèixer el segle XVIII, després de la Guerra de Successió.

Cardona culminarà així un projecte que va començar a gestar-se l'any 1998, quan va descobrir-se, en una de les parets del Casal Graells -que s'estava restaurant per acollir la nova seu de l'Arxiu Històric Municipal-, un gravat d'una àliga que, segons els experts, podria tractar-se de la representació més antiga d'una àliga festiva trobat a Catalunya.

A partir d'aquesta aquesta troballa, i amb la documentació escrita que es conserva a l'Arxiu i que documenta el ball de l'Àliga a Cardona amb anterioritat al segle XVII, l'Ajuntament va iniciar el projecte de recuperació de l'Àliga cardonina que es presentarà demà 8 d'abril les 8 del vespre al Saló de Sessions.

La presentació del projecte permetrà avançar alguns dels detalls que ja es coneixen de la nova Àliga de Cardona, que ballarà en honor a la Mare de Déu del Patrocini, patrona de la vila, i ho farà acompanyada del ball de bastons. A més d'estar coronada amb la corona ducal, l'Àliga portarà gravat l'escut de la vila que es realitzarà amb un fragment de la fusta del pi del Rèvol de més de 300 anys d'antiguitat. D'aquesta manera, s'usarà un fragment de fusta que s'ha conservat d'aquest pi que ja existia quan l'antiga àliga ballava a Cardona fa més de 300 anys. L'Àliga de Cardona serà apadrinada per l'Àliga de Barcelona, en una acció que s'emmarca dins el conveni de col.laboració signat entre les dues poblacions per commemorar el 300 aniversari de la fi de la Guerra de Successió.

A l'acte de presentació hi assistirà l'alcalde Ferran Estruch, el cap de Cultura Popular de l'Ajuntament de Barcelona, Francesc Fabregat, el director de l'Arxiu històric municipal de Cardona, Andreu Galera, l'expert en cultura popular Jan Grau, que a més d'elaborar l'esborrany de protocol de l'Àliga, en farà el ball, el mestre geganter Toni Mujal, que construirà la figura i el músic Xavi Ventosa, responsable de la música del ball de l'Àliga.

Un nou símbol de Cardona
L'Ajuntament de Cardona espera que la nova àliga esdevingui un dels elements cabdals del patrimoni historicofestiu de la vila i que el cardonins i cardonines se la facin seva com a símbol del poble. En aquesta línia, està previst crear una comissió encarregada de gestionar el protocol de l'Àliga, obrir una línia de subscripcions populars perquè les persones que ho vulguin puguin contribuir a finançar el projecte i que permeti gravar el seu nom a l'interior de la figura. A més, també s'està elaborant una auca de l'Àliga i properament s'organitzarà una sèrie de visites al Casal Graells amb els escolars de Cardona per explicar-los la història de l'Àliga de Cardona.

Darrera actualització: 16.11.2020 | 23:19