Un nombrós públic va seguir la celebració que va omplir el saló de sessions de l'Ajuntament i en la qual hi eren presents els actuals descendents de la família Merli. L'homenatge responia a la voluntat del consistori de recordar i difondre la figura d'aquest reconegut metge d'origen cardoní, que va destacar a finals del segle XVIII i principis del XIX pel seu impuls a les mesures de sanitat pública i als mètodes higienistes per a la curació de malalts La celebració va ser presidida per l'alcalde, Josep M. Sala, acompanyat del president de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, el Dr. Jacint Corbella i Corbella i el Dr. Lluís Guerrero i Sala, membre de l'Acadèmia. Els dos acadèmics van ser els encarregats pronunciar l'elogi històric de la figura de Merli, de qui van destacar, sobretot, les seves avançades" idees en el camp de la medicina, i en concret com a precursor de les mesures de control i curació d'epidèmies.
Els dos especialistes van coincidir en ressaltar "l'aportació cabdal" de Merli en el camp de la medicina i a l'hora d'impulsar polítiques de salut pública i mesures higienistes per evitar la propagació de malalties. Segons Corbella i Guerrero moltes de les propostes realitzades per Merli, -sistematitzades en la seva obra més important i coneguda: "Arte de detener y aniquilar las epidemias y el verdadero secreto para no contagiarse en tiempo de peste"- "encara són vàlides" avui endia.
Al seu torn l'alcalde de Cardona, va recordar el deute de l'Ajuntament amb Merli. "És de justícia que la ciutat honori els millors dels seus fills" va manifestar l'alcalde en la seva intervenció. Així mateix va ressaltar la trajectòria vital de Merli de qui en va subratllar "l'exemple de valentia, coratge i esperit de superació". Per Sala, Merli va fer de la medicina i el servei públic "una lliçó d'humanitat i un compromís per transformar i millorar la societat en que va viure". Finalment l'alcalde cardoní va manifestar que amb l'acte de reconeixement al Dr. Merli, Cardona "honorava la vida d'un home que havia ajudat a salvar la vida de molts". L'acte va finalitzar amb el descobriment d'una placa commemorativa a la casa nadiua del Dr. Merli. Nascut a Cardona l'any 1763, Ramon Merli i Feixes es va llicenciar en Medicina l'any 1786 per la Universitat de Cervera. Posteriorment va doctorar-se en aquests estudis. De la seva carrera mèdica destaca la seva aportació cabdal en la lluita contra les epidèmies, essent considerat avantguardista de la medicina higienista. Com a vocal de la "Junta Superior de Sanidad del Principado" va posar en marxa una important política de sanitat pública que també va impulsar a la seva vila natal, on va ocupar el càrrec de regidor. Merli va introduir la vacuna de la verola a Cardona i va treballar per reduir la propagació de les malalties, millorant l'atenció mèdica dels malalts, les condicions de salubritat de la població o la potabilització de les aigües.
La recuperació del Dr. Merli ve després de l'homenatge que l'Ajuntament de Cardona va dedicar al Bisbe Guix -en vida, el 2003- i de la recuperació de la figura de Fra Marc de Cardona, el 2007. La propera personalitat a recuperar serà l'enginyer Emili Viader, el proper 27 de novembre i posteriorment Ramon Martí i Eixalà, eminent home de lleis. Aquestes actuacions s'emmarquen dins el programa de recuperació del patrimoni i la memòria històrica que l'Ajuntament porta a terme des de l'any 2000.