Cardona va inaugurar divendres passat les obres de restauració del meandre de la Coromina que han permès recuperar el pas d'aigua del Cardener en el tram de riu que discorre pel nucli de la Coromina. L'acte d'inauguració va ser presidit per l'alcalde de Cardona, juntament amb el director l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) Manuel Hernández. També hi van ser presents l'exconseller de Medi Ambient de la Generalitat, Salvador Milà i l'exdelegat del govern a la Catalunya Central i actual director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, a més dels regidors de l'ajuntament cardoní i d'un bon nombre de veïns de la Coromina.
L'alcalde de Cardona, Josep Maria Sala va qualificar de realment especial" la jornada de divendres i es va mostrar satisfet per la finalització de les obres. Sala va explicar que el desviament del riu "va ser un cop molt fort per als veïns de la Coromina" i va recordar les dificultats que ha superat un projecte que "en aquests 9 anys ha absorbit gairebé el 40% de la meva dedicació al capdavant del govern municipal".
Per aquest motiu, l'alcalde va agrair la tasca dels diferents consellers de Medi Ambient de la Generalitat des de l'any 1999, així com, de totes les persones que han treballat en el projecte. Sala va fer menció especial als exconsellers de Medi Ambient, Felip Puig i Salvador Milà, al cap de planificació de l'ACA Gabriel Borràs i a l'exdelegat del govern a la Catalunya Central, Josep Ramon Mora. L'alcalde de Cardona també va voler destacar l'empenta de l'Associació de Veïns de la Coromina en tot el procés per recuperar el meandre de La Coromina.
Al seu torn, el director de l'ACA, Manuel Hernández va admetre que la complexitat de les actuacions havien "retardat" la posada en funcionament de l'obra, però es va mostrar satisfet d'haver retornat "la dignitat a aquest espai i a les persones que hi viuen". El màxim responsable de l'ACA va destacar la feina realitzada per la comissió de seguiment -que es va constituir l'any 2001 per tal de consensuar el projecte de restauració del meandre de la Coromina- que va qualificar com a "exemple de lleialtat i cololaboració entre institucions i ciutadania" . En aquest sentit, Hernández va avançar la seva intenció "d'exportar aquest model a totes les conques catalanes" a l'hora d'abordar futurs projectes hidràulics "tal i com preveu la directiva marc de l'aigua" de la Unió Europea, "i recomana la nova cultura de l'aigua".
Per la seva banda, Josep Manuel Garcia, president de l'Associació de Veïns de la Coromina va coincidir en destacar la importància d'un projecte "llargament reivindicat pels veïns". Garcia també es va mostrar agraït a l'ajuntament i a l'exconseller Milà per l'interés que han posat en el projecte.
El projecte de restauració del meandre de la Coromina ha estat possible gràcies a la construcció d'una canonada de 1.973 metres de longitud que, des de la zona de desviament del riu porta l'aigua fins a la resclosa de la Coromina per la força de la gravetat. Aquesta solució garanteix un cabal regular de 200 litres d'aigua per segon i ha permès reduir els costos energètics i econòmics del projecte que inicialment es preveia la instalolació d'un sistema de bombament de l'aigua.
El projecte, amb una inversió de 729.000 euros, ha permès adequar la llera del riu per evitar filtracions i controlar les crescudes del cabal, revegetar i endreçar la zona i adequar el camí i recuperar la font de la Carosa. A més, s'ha garantit la disponibilitat d'aigua als regants de la zona per mitjà de la instalolació de dues canonades secundàries de 125 metres de longitud que permetran disposar d'un total de 15 litres d'aigua per segon (7,5 per cada marge del riu) per abastir els horts de la zona.
L'aigua torna a fluir pel meandre de la Coromina després que l'any 1999 la Generalitat decidís desviar el curs natural del riu en aquesta zona per tal d'evitar les filtracions salines que amenaçaven en contaminar el Cardener i el Llobregat provocant greus incidències en l'abastiment d'aigua potable a l'àrea de Barcelona. A més, el desviament del riu -que es va fer a través del túnel de La Plantada- va permetre evitar els esfondraments o bòfies que l'aigua dolça del riu provocaven en el subsòl de la vall salina, sobretot a l'entorn del canal industrial d'Aranyó.
Finalment i després de 9 anys de treballs la Coromina recupera un espai amb un alt valor paisatgístic i ciutadà ja que a més de retornar el curs de l'aigua, la intervenció ha permès adequar dues zones de lleure pels veïns entre el pont de l'Aranyó i la Coromina i entre l'estació depuradora i el túnel de La Plantada. En aquest dos àmbits s'han replantat arbres, s'ha sembrat llavors de plantes i s'han endreçat els espai amb la instalolació de mobiliari urbà.